vadászok fogadalomtételeNagykanizsa - Vadász nélkül nincs vad. A vadász elsősorban természetvédő, ha úgy tetszik, gazda, aki eteti, ápolja az állatot, a zsákmányszerzés csak másodlagos. A vadászat pedig nem gyilkosság, szabályozó szerepére szükség van - mondta a szombati zalai vadászati évadnyitón Feiszt Ottó, az országos vadászkamara elnöke.
Az első alkalommal Nagykanizsán, a Csónakázó-tónál megrendezett megyei vadásznap Hubertus-misével vette kezdetét, melyet Fliszár Károly főesperes-plébános Bojtor Róberttel és Bognár Tamással közösen celebrált. Az ezt követő ünnepélyes megnyitó első, ám évről-évre leglényegesebb, a vadászemberek szívét minden bizonnyal megdobogtató momentumaként egy hintó csomagtartójához kötözve begördült a most kezdődő új évad első bikája is, akit péntek hajnalban ifjabb Fülöp István kísérő vadásszal lőtt meg Csapi közelében a Taksonyból érkezett Cserkó Gábor.

Pár pillanat kellett csak hozzá, s rengeteg kíváncsi érdeklődő gyűlt a kimúlt állat köré: ki-ki az éppen kéznél lévő képrögzítésre alkalmas eszközzel, telefonnal, fényképezőgéppel, videokamerával igyekezett megörökíteni azt. Miután a csoda alábbhagyott, Feiszt Ottó, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke lépett a mikrofonhoz, s mondta el beszédét. A szakember, aki egyben a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója, természetesen, szólt a világgazdasági válság hatásairól is.

- Napjaink pénzügyi folyamatai a vadászatban is éreztetik hatásukat, kevesebben jönnek, valószínűleg sehol a világon nem tudnak annyit költeni a szabadidő eltöltésére, mint korábban. Ezért még fontosabb, hogy megfelelő módon gazdálkodjunk a vaddal - hangsúlyozta. - E munkánk során meg kell találnunk a kompromisszumot a természetvédőkkel, akik minél kevesebb vadfajra, s ideig engednének vadászni minket, miközben mi azt akarjuk, hogy minden hasznosítható vadat kezelhessünk, megőrizhessünk az utókor számára, s takarékosan, értelmes módon vadászhassunk.

Ezt követően a kiváló szakmai munkát honorálták kitüntetésekkel. Elismerést vehetett át többek közt Páll Tamás, a Zala Megyei Vadászkamara alelnöke, valamint a nagykanizsai Hubertus Vadásztársaság elnöke, Kiefer Károly.

Ez alkalommal közel félszáz új vadászt is avattak, köztük az Ötvösön tagjelölt Tóth Katalint.
- A férjem vadászik, általa szerettem meg ezt a hivatást - mondta. - Gyakran eljártam vele vadászatokra, de még így is teljesen új volt mindaz, amit a tanfolyamon tanultam, hiszen a vizsgám előtt három hónappal még fegyvert sem vettem a kezembe...

Számtalan vadásztársaság mutatta meg egyébként a kívülálló közönségnek (és kicsit a szakmabelieknek is) gyönyörű trófeáit a kitüntetett Hubertus sátra előtt például egészen kapitálisakat lehetett látni.
-Ezek hullajtott agancsok és már nagyon szeretnénk találkozni a gazdáikkal - mondta Kiefer Károly elnök. - A méretükből ítélve mi jó szezonra, 14-15 kilogrammos trófeákra számítunk. Szerencsére, egyre több a fizetőképes magyar vendég, illetve az utóbbi időben növekszik azok száma is, akik csak gyönyörködni szeretnének a természetben, s vadászházunkat veszik igénybe a pihenéshez.

Forrás: Zalai Hírlap