főzőverseny a vadásznaponVadászkürtök, puskaropogás, kutyaugatás, trófeák, és sok száz vadász fogadta tegnap délelőtt a sióagárdi sportpályára kilátogatókat. Csakúgy, mint immár tizennyolc éve, augusztus végén.
A puskaropogás, kutyaugatás ellenére természetesen tudható volt, hogy nem egy óriási vadászat zajlott a Sió-menti faluban, hanem a szeptember elsején kezdődő vadászidény nyitó rendezvénye, a Tolna Megyei Vadásznap.

A rendezvény egyre népszerűbb, a vadászok és a „civil" érdeklődők körében is. Ez utóbbi is fontos, hiszen a rendezvény egyik célja a vadászat igazi arcának megismertetése és elfogadtatása a közvéleménnyel. A programra egyébként minden eddiginél több megyei vadásztársaság ment el. Szabad parkolót találni pedig késő délelőtt már nemigen lehetett.

Nem csoda, hiszen látni, hallani és ízlelni való akadt bőven. Az említett puskaropogás például a népes közönség előtt zajló koronglövő verseny kapcsán hallatszott. Látványnak ott voltak többek között az idén bemutatkozó Medina-Dalmand Vadásztársaság által kiállított szarvas-, őz-, vaddisznó trófeák mellett festmények, ékszerek, fegyverek, vagy éppen a vadászkutyák. Az ízélményeket pedig vadételek is képviselték.

A megnyitón dr. Solymosi József, miniszteri tanácsadó optimistán beszélt. Mint mondta, vannak gondok, például, hogy sok a vadkár, mélyponton a vadhús ára, az élőhelyek fejlesztésére pedig a recesszió miatt kevesebb pénz jut. Ám jó hír, hogy a külföldi vadászok a gazdasági válság idején sem maradnak el, és a hazai vadászok is rendezett viszonyok között vadászhatnak a jövőben.

A hagyományokhoz híven az eseményen kitüntetéseket is átadtak, többek között a vadásznap rendezésében oroszlánrészt vállaló Szabadi családnak. Sor került tizenkét ifjú vadász avatására is. Van tehát utánpótlás, úgy tűnik, a vadásznapot a jövőben is érdemes lesz megrendezni.

Forrás: TEOL