kevesebb a vendégvadászIdén 10-15 százalékkal kevesebb vendégvadász jelentkezett be a szeptemberben kezdődő szarvasbika-szezonra - mondta szombaton Feiszt Ottó, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke. A vadgazdálkodás Magyarországon körülbelül 20 milliárd forintos éves bevételt termel, idén 3-4 milliárdos is lehet a veszteség.
Sok külföldi vendégvadász marad otthon, miközben a teljes bevétel 60 százaléka tőlük származik. A gazdasági válság már tavaly elérte a vadgazdálkodást.

Nemcsak a bérvadászok elmaradása, a vadhús árának csökkenése is veszteséget okoz. 1992 óta egyre alacsonyabb az ár. Az elmúlt másfél évtizedben 30-40 százalékkal lett olcsóbb a vadhús, ráadásul a válság óta a kereslet is csökken.

A válságtól függetlenül az orvvadászat is sújtja az ágazatot. Feiszt Ottó elmondta: óvatos becslés szerint is a vadállomány 10 százalékát orvvadászok ejtik el, és ezzel milliárdos nagyságrendű kárt okoznak. A vadásztatók a szolgáltatások színvonalának emelésével próbálják csalogatni a vendégeket. Az árakat nem csökkentik, mert a jó minőségű trófeára előbb-utóbb megjön a vevő, így érdemes inkább várni - mondta Feiszt Ottó.

Forrás: FH