kezdődik a szarvasbőgésKevesebb lesz a külföldi bérvadász, ennek ellenére bővülnek a szolgáltatások. Ha szeptember, akkor szarvasbőgés. A vadászok már készülnek az őszi hónapok nyújtotta változatos élményekre, így a vadászatokat szervező cégek szakembereinek is sok dolga akad. Erdőink hamarosan külföldi és hazai vadászok puskáinak lövéseitől és az egymással – a tehenek kegyeiért – harcoló gímbikák bőgésétől lesznek hangosak. S bár a vadászélmény mellett a luxust is megkaphatja, akinek van rá pénze, a hozzáértők mégis az érdeklődők számának visszaesésétől tartanak.

Mint minden szeptemberben, a szarvasbőgés, a vadászidény kezdete most is lázba hozza a vadászat szerelmeseit.
– Idén jóval kevesebb külföldi érkezik majd, mint az elmúlt esztendőkben – vélekedett lapunknak Nagy Zoltán, az egyik vadászatszervező cég tulajdonosa. Részben azért, mert a krízis miatt többen nem engedhetik meg maguknak a költséges időtöltést, részben pedig mert a szomszédos államok komoly konkurenciát jelentenek hazánknak. A németekre, osztrákokra, belgára, dánokra, vagyis az országunkat legnagyobb számban látogató külföldi vadászokra idén is számít a szervező, miként a hazai érdeklődők is jelentkeznek majd. – Nálunk tíz vadász közül rendszerint egy magyar, a többiek más országokból érkeznek – ismertette az arányokat Nagy Zoltán. Mostanában mind izgalmasabb ajánlatokkal, vadászati lehetőségekkel csalogatják a hazai cégek és vadásztársaságok a vadászokat. Ez a szervező szerint nem véletlen, hiszen a csökkenő érdeklődés miatt változtatni, újítani kell. – Némelyek jelentős árengedményeket kínálnak, társaságunk inkább minőségi pluszszolgáltatásokkal igyekszik ügyfeleket szerezni és megtartani – mondta Nagy Zoltán. – Ha vadászaink igénylik, körbevezetjük őket az adott tájegység nevezetességeinél, de gyakran előfordul, hogy sétarepülést, horgászati lehetőséget kérnek ügyfeleink, miként a koronglövészet is igen kedvelt. A legfontosabbnak mégis a vadászatról készült fényképek, videofilmek mondhatók. – Idén profi operatőröket alkalmazunk, hogy a legjobb minőségű felvételeket vihessék haza emlékbe a minket választó vadászok – mondta Nagy.

A vadászat ára egyébként attól is függ, kinek milyenek az igényei, és főként mit akar lőni. Az apróvad esetében akár pár tízezer forintért is részt lehet venni egy vadászaton, de a szarvasoknál nem elképzelhetetlen a több millió forintos ár sem. S persze lényeges, hogy a vadász luxuskörülmények között szeretné-e tölteni az idejét.
– Kijelenthető, hogy az utóbbi időben kissé megváltoztak a vadászok szokásai, elvárásai – ezt már Buzgó József, a Sefag Zrt. vadgazdálkodási osztályvezetője mondta kérdésünkre. A szakember e gondolatot kifejtve közölte: míg korábban a legtöbb vadász megelégedett azzal, hogy egy másik társával, kétágyas szobában helyezik el, addig manapság egyre többen külön szobát szeretnének. Ez persze nem nevezhető luxusnak, de az már igen, hogy sokan extra felszereltségű vadászházakban pihennének. – A sokcsatornás kábeltelevízió és az internetkapcsolat ma már szinte elengedhetetlen tartozéka egy tehetősebb vendégeknek kínált szálláson – kezdte a felsorolást Buzgó József –, miként az is, hogy szauna, medence, edzőterem, pezsgőfürdő, sőt akár teniszpálya is rendelkezésre álljon. – Az igények változnak, és ehhez nekünk is igazodnunk kell – summázta a helyzetet Buzgó József, s megerősítette: a külföldiek egy része idén biztosan nem jön hazánkba vadászni. Bizonyos réteget a válság hátrányosan érintett, ezért ebben az évben egyáltalán nem hódol szenvedélyének, míg mások egyszerűen azért nem utaznak ide, mert másutt – a környező országok valamelyikében – jóval olcsóbban vadászhatnak.

Így sem bánja meg, aki megismerkedik a hazai vadászat szépségeivel. Buzgó József említést tett a kutyák fontosságáról is. A nagyvad vadászatakor ugyanis lényeges szerep jut a kutyáknak. Például a rosszul eltalált gím- vagy dámszarvast, vaddisznót, muflont, őzet jól képzett kutya nélkül szinte lehetetlenség megtalálni.
A vadászt a törvény mellett az erkölcs is arra kötelezi, hogy minden lövését kellő alapossággal ellenőrizze, illetve minden tőle telhetőt tegyen meg a sebzett nagyvad felkutatására, kínoktól való megszabadítására. Ennek a kötelezettségnek leginkább egy jól idomított vadászkutya segítségével lehet megfelelni. Leggyakrabban az évszázadok óta erre a speciális feladatra tenyésztett vérebeket, valamint a rendkívül hasznos tacskókat s a nyugodtabb vérmérsékletű vizslákat használják. – A vadászat a természet szeretetének, védelmének egy sajátos módja – összegzett Buzgó –, amely számos izgalmat rejt, és könnyen rabul ejtheti az embert.

Forrás: MNO