erdei vasútAz idegenforgalmat is sújtó gazdasági recesszió ellenére tudta tartani a tavalyi utaslétszámot a csömödéri erdei kisvasút. Az augusztus 31-i adatok azt mutatják, szinte hajszálra ugyanannyian kisvasutaztak, mint az elmúlt év hasonló időszakában.

Az utasforgalmi adatok változásokat is mutatnak, idén jobban eloszlott az utazóközönség - már a május elsején indult menetrend szerinti járatokat megelőzően több különvonatot is elindítottak - tudtuk meg Kaliba Mihálytól, a Zalaerdő Zrt. csömödéri vasútüzemének műszaki vezetőjétől.

- A tavalyi 23 ezres utaslétszámból augusztus 31-ig 19 és fél ezret regisztráltunk - részletezte Kaliba Mihály. - Idén hasonlóak a forgalmi adatok, a főszezont tehát eredményesen zártuk. A tavalyi szint megismétléséhez még rá kell erősítenünk.

A csömödéri kisvasúton május elsejéig csak különjáratok közlekednek. A 2008-as esztendőben egyetlen ilyen vonat sem indult, idén viszont ebben az időszakban hatszázan utaztak velük. Jól kezdődött a májusi elő-, illetve a június közepétől számított főszezon is, augusztus elsejéig ezerrel többen szálltak fel a kisvonatra, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Az utolsó nyári hónapban ez az előny azonban elolvadt. Kaliba Mihály szerint ennek több oka is van. Egyrészt elmaradtak azok a fürdeni vágyók, akiknek úti célja a kistolmácsi tó volt, illetve a tapasztalatok azt is mutatják, hogy a Lentiben nyaraló külföldiek inkább a Kerkaparti városban töltik a napjaikat, s nem vállalkoznak kisvasutas kirándulásra. Tavaly még egészen más volt a helyzet.

A vasútüzem műszaki vezetője úgy véli, szomorúságra így sincs okuk. Bíznak az utószezonban, illetve év végéig lesz még néhány akciójuk, így újra elindítják a gyerekek által tavaly megkedvelt Mikulás-járatot, december 30-án pedig a Lentiben és környékén szilveszterező turistákat próbálják egy közös kisvonatos kirándulásra csábítani.

- Az utasforgalomban tapasztalt változások arra ösztönöznek bennünket, hogy a menetrendünket mi is az igényekhez igazítsuk - sorolta tovább Kaliba Mihály. - Az utószezonban csak Lenti és Csömödér között közlekedtetünk járatot, Kistolmácsig akkor megy vonat, ha azt előzetesen kérik az utasaink.

Az üzemvezető szólt arról is, hogy a Lentiben található kiállítóterem - mely a Göcsej kincsei: az erdő és a fa nevet viseli - szintén hozzájuk tartozik. A vasúttörténeti, erdészeti és fűrészüzemi tárlatot idén eddig 1540 személy tekintette meg, ez pár százzal haladja meg a tavalyi látogatószámot.

Forrás: Zalai Hírlap