készül a vaddisznó pörköltLegalább 30-35 bográcsban főtt az étek vaddisznótól szarvasig szombaton a megyei vadásznapon, a Gyulai várnál. Jöttek Kötegyántól Kondorosig, Szarvastól Békéscsabáig.
A gyulai Pejrét vadásztársaságnál őzet főztek, Steigervald József elnök és Niedermayer Ádám elnökhelyettes népszerűsítette a portékát. Jutka, a Pejrét mindenese elmondta, ha ő készíti a pörköltet, akkor nagyon fontos, hogy a férje is közel legyen, akkor van benne egy kis show.

A Kondorosi gazdák Vadásztársaságnál Tímár Zoltán és B. Nagy István elismerését ünnepelték, a szarvaspörkölt mellett volt egy kis birka is. Köszöntötték a díjazottakat is. Nagy László, a pusztaföldvári Varjassy Vadásztársaság tagja vadászkamarai aranyérmet kapott, a vadgazdálkodásban nyújtott teljesítményéért Nádasdy-emlékplakettet vehetett át a füzesgyarmati vadásztársaság. Tóth János, a Köröstarcsai Petőfi Vadásztársaság volt vadászmestere a Magyar Vadászatért érdeméremben részesült.

Zuberecz Tibor megyei fővadász elmondta: nem véletlen, hogy szeptember első szombatján van a megyei vadásznap. A szezon fácánnal és tőkés récével indul, október elsejével pedig következik a fácán. Ha már fácán: visszaesett az állomány. Zuberecz Tibor kiemelte: ez a védett ragadozók felszaporodásának, az élőhelyromlásnak és az intenzív mezőgazdaságnak köszönhető.

A szombati vadásznapra Erdélyből és Szlovákiából is érkeztek vendégek. A nagyküküllői Horváth János elmondta: következő célpontjuk a kolbászfesztivál lesz.

Mivel Gyulát választotta a megyei vadászszövetség és vadászkamara helyszínként, a polgármester is beszédet mondott. Dr. Perjési Klára kiemelte, egykoron Diana, vagyis sportvadász volt, apróvadakra lövöldözött.

Forrás: Bama