vadásznapA spanyolok és a németek főként őzbakra, az olaszok és az arabok fácánra, mezei nyúlra lőnek legszívesebben megyénkben — derült ki a szombati megyei vadásznapon.

A gyulai várnál főztek, vetélkedtek is a vadászok, az összetett versenyt a nagyszénási Petőfi Vadásztársaság nyerte.
A vadászok mellett rendőrök is elismerést kaptak a megyei vadásznapon. Pásztor Attila törzszászlós, okányi körzeti megbízott öt orvvadászt fogott. Sejtette, hogy a csapat ezzel foglalkozik, kitartóan figyelte őket. Az elfogás után a tettesektől fegyvereket is lefoglaltak.
Puskás Sándor főtörzsőrmester, sarkadkeresztúri körzeti megbízott egy tolvajt csípett nyakon. Az elkövető három őzet fogott be, és otthon nevelgette a vadakat. Ez lopásnak számít. A zsaruk három őzet foglaltak le, az állatok együttes vadgazdálkodási értéke félmillió forint. A megszelídített őzeket már nem engedték vissza a vadonba, a szegedi vadasparkba kerültek. 
A gyulai vadászünnepen természetesen vadászokat is díjaztak. Nagy László, a pusztaföldvári Varjassy Vadásztársaság tagja vadászkamarai aranyérmet kapott, Nádasdy-emlékplakettben részesítették a Füzesgyarmati Vadásztársaságot. Tóth János, a köröstarcsai Petőfi Vadásztársaság volt elnöke a Magyar Vadászatért érdemérmet vehette át. Kertes Imre, a gyomaendrődi Széchenyi Vadásztársaság egykori elnöke a Hubertus-kereszt gyémánt fokozatát kapta.
A várnál nem lőttek a vadászok, viszont korábban Nagyszénáson és Köröstarcsán koronglövészetben versengtek. Ennek az eredménye, valamint a főzés és a szellemi vetélkedő számított bele az összetett versenybe. Ezt a nagyszénási Petőfi Vadásztársaság nyerte. A hivatásos vadászok szellemi vetélkedőjében Gál Péter (Mezőberényi Vadásztársaság), sportvadász kategóriában idősebb Jankó Ferenc (orosházi Széchenyi Vadásztársaság) bizonyult a legjobbnak.
A főzőversenyben a vadpörkölteknél a békéscsabai Megyer Vadásztársaság, az egyéb vadételek kategóriában a Bélmegyei Vadásztársaság győzött.
A vadászat, vadgazdálkodás témaköre is terítékre került a vadásznapon. Zuberecz Tibor, a megyei vadászszövetség elnökhelyettes fővadásza elmondta: sajnos nagyon lecsökkent a fácánállomány. Ennek oka a védett ragadozók — főként a barna réti héja és a galambászhéja — elszaporodása, az élőhelyromlás és az intenzív mezőgazdaság.
A vadászok horgásztak is a vadásznap előtt. A péntek éjszakai vihar elvitt néhány sátrat, és ezek a vár melletti tóban kötöttek ki. Egy kivételével sikerült kihalászni a sátrakat, melyek így napközben már nem az esőtől, hanem a naptól védtek.
A vadásznapon ott volt Dankó Béla, Kondoros polgármestere is. Ez nem véletlen, hiszen jövőre lesz 160 éve annak, hogy az országban megalakult az első vadásztársaság, mégpedig Kondoroson. Ebből az alkalomból a vadászkamaránál kezdeményezték, hogy a megyei vadásznapot Kondoroson rendezzék meg a betyárnapokkal összekötve. Úgy tűnik, jók ennek az esélyei. 

Kapitányi felügyelet a kötegyániak bográcsánál
Kakukkfüves vaddisznópörkölt erdei módra. A Kötegyáni Vadásztársaság ezt az étket készítette rendőri felügyelet mellett. Dr. Hajdú Antal, Békéscsaba rendőrkapitánya is ott tüsténkedett a bográcsnál, ugyanis ennek a társaságnak a tagja 1981 óta. A gyulai Pejrét Vadásztársaság őzet főzött Jutka-módra. A társaság gazdaságvezetőjének, Niedermayer Ádámnak a felesége főzés közben elmondta: ha jó a pörkölt, akkor ő a főzőmester, ha netán nem sikerül — amire nemigen volt példa —, akkor azt mondja, hogy Ádám főzte.

Számokban a megyei vadásztársadalomról
Vadásztársaságok száma - 66
Összes vadgazdálkodási egység (állami vadászterülettel, nemzeti parkkal, földtulajdonosi közösséggel együtt) - 80
Sportvadászok száma - 2544
Hivatásos vadászok száma - 158
Sikeres vadászvizsgát tevők 2008-ban - 72
Sikeres vadászvizsgát tevők 2009-ben eddig - 58

Forrás: Beol / Békés Megyei Vadászkamara