magaslesÚton-útfélen közlekedve a legszembetűnőbb vadászati, vadgazdálkodási berendezés a magasles. A hivatásos vadászoknak évről évre jelentős feladatot jelent ezek karbantartása, javítása, cseréje. A céljuk nyilvánvalóan elsősorban az ezekről történő eredményes vadászat, azonban emellett számos más funkciót is betöltenek.
Elősegítik a mezőgazdasági és erdei vadkárok megelőzését és csökkentését, a vadállomány és a vadászterület ellenőrzését, megfigyelését, végezhetünk róla ragadozógyérítést, állománybecslést. Az egyik legfontosabb funkciója a biztonság, a biztonságos vadászat elősegítése, hiszen sík területen ezekről a berendezésekről nemcsak jobban lát a vadász, de a lövés leadása is biztonságos.

Ezen berendezések megléte a földhasználónak is érdeke, azonban szélsőséges esetekben a tulajdonos, illetve a földhasználó megtagadhatja a kihelyezést, illetve kérheti ezek elszállítását, megrongálásuk értéktől függően szabálysértés, illetve bűncselekmény, rendőrségi feljelentést von maga után.

Sokféle magaslessel találkozhatunk, amelyek eltérő célokat szolgálhatnak, ezen berendezések értéke a pár ezer forinttól a több százezerig terjedhet. A legegyszerűbbek az ún. felülők, általában egyszemélyes, könnyen szállítható, mobil szerkezetek, ezeket általában a mezőgazdasági kultúrák védelmében, vagy azokon a területeken használják, ahol a vad csak időszakosan fordul elő. Ehhez hasonlóan könnyen mozgatható, kevésbé költségigényes leseket használnak a vaddisznóhajtásokon és a terelővadászatokon, ahol a nagyobb számú vadász és az őket kísérő szakszemélyzet elhelyezése a cél. A másik véglet a zárt, ággyal, ablakokkal ellátott, fűthető magasles.

Ezeket a berendezéseket természetes anyagból, a környezetbe illő módon kell elkészíteni. A magasleseket a vadászatra jogosultak meghatározott időre és persze meghatározott költségvetésből készítik, ennek megfelelően választják meg az anyagát és a kezelés módját, a lábakat és a tartószerkezetet mindig célszerű kemény fából készíteni, kérgezéssel és a felület vegyszeres kezelésével az élettartama jelentősen növelhető.

A leseket a kívánt vadászati módoknak megfelelően kell elkészíteni, ha csapadékos vagy hideg időjárás esetén is használni szeretnénk, feltétlenül el kell látni tetővel és akár teljesen zárt, nyitható lőnyílásokkal ellátott berendezést is készíthetünk. A les kialakításánál fontos szempont a kényelem is, hiszen egy rosszul kialakított lesülésen órákat eltölteni kemény feladat.

A lesek kihelyezésénél számos szempont szerint kell eljárni, figyelembe kell venni nemcsak a vad szokásait, mozgását, de a vadászat végrehajthatóságát a les megközelítésétől a vad elszállításáig bezárólag, figyelembe kell venni az időjárási tényezőket, a szélirányt és a látási viszonyokat és persze a lövés leadásának biztonságát is.

Forrás: KO