vadászbékét hozhat a megállapodásGyőr, Felső-Szigetköz - Évek óta békétlenség övezi a felső-szigetközi vadászat megszerzésére tett kísérleteket. A két ellenérdekelt most kiegyezett. Az erdőgazdaság területet kapott a joggyakorló vadászszövetségtől. Azt remélik, a megállapodás nyugalmat hozhat.
˝Sikerült olyan egyezséget kötnünk a Felső-szigetközi Vadászati Szövetséggel, amely az itt élő vadászok túlnyomó többségének kedvező lehet. Remélhetőleg egy – hat-hét éve húzódó – negatívumokat hozó időszaknak vethettünk véget a földtulajdonosi közgyűlés határozatával˝ – mondta Orbán Tibor, a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója. Portálunk információi szerint a vadászati jog megszerzéséért hatalmas erők mozogtak, még az illetékes minisztérium is ˝képben van˝ az itteni ügyben.

˝Korábban a szakigazgatási hivatal a jogi viták során kényszerhasznosítást írt ki a 20 ezer 800 száz hektáros területre, mivel a három évvel ezelőtti földtulajdonosi közgyűlés összehívásának jogszerűségével gondok merültek fel˝ – folytatta Orbán. ˝Múlt hónapban közgyűlést hívtunk össze: az összehíváshoz szükséges egyharmados résznél többel, a 9500 hektáros állami területtel immár jogszerűen. Ezzel a törvényben előírt feltételeket teljesíteni tudtuk. Meglepve tapasztaltuk azonban, hogy a közgyűlésen egyetlen magángazda sem regisztrált (erre 30 hektáros tulajdon felett volt lehetőség), így a jegyzők képviselték a távol maradó gazdákat. Végül megállapodás született: a vadászati szövetséghez csatlakozik az erdőgazdaság és a Lajta-Hanság Zrt., s a 20.800 hektáros részt is felosztottuk. Hatezer hektár Hegyeshalomban és környékén a Lajta–Hansághoz, háromezer hektár délen a Dunasziget–Püski–Kisbodak–Dunaremete vonalon és a mosonmagyaróvári lóvári erdőnél a KAEG-hez tartozik, a többi területen pedig a szövetségben lévő társaságok vadászhatnak˝– mondta.

˝A 2017-ig érvényes megállapodás segít abban, hogy újra béke legyen Felső-Szigetközben. Beiktatásom utáni ígéretemhez híven a kezelt erdőterületünk arányában mi is részesedhetünk a felső-szigetközi vadászéletben˝ – tette hozzá Orbán Tibor.

Forrás: KO