gyergyói erdőirtásA Kárpátokban találhatók az ország legértékesebb erdőségei. Ezeket ugyanakkor nagy lendülettel irtják. Az erdők kitermelését sajnos képtelenek követni az új telepítések.
A láncfűrésztől ráadásul a védettséget élvező területek sincsenek biztonságban, állapította meg Ivan Maszikevics.

A kárpátaljai erdők védelmére létrejött társadalmi szervezet aktivistája az erdészeti dolgozók szakmai napja alkalmából rendezett sajtótájékoztatón elmondta, a Kárpátok Bioszféra Rezervátum területén is folyik fakitermelés. A Hoverla térségében például öt éve kezdtek letarolni egy jókora területet azzal az indokkal, hogy lesiklópályát építenek. A társadalmi szervezet és a többi természetvédő összefogásával sikerült megállítani a pusztítást. Az idén a térség egy másik pontján azonban ismét felbőgtek a motoros fűrészek.

Ivan Maszikevics szerint teljesen nyilvánvaló, újabb törvénytelen cselekedettel állnak szemben. A kitermelés ugyanis az 1500 méteres tengerszint feletti magasságban zajlik és hatalmas lánctalpas erőgépek tiporják a ritka növényzetet, teszik tönkre a sérülékeny ökológiai rendszert. Igaz, mondja az aktivista, a favágóknak úgynevezett tisztító vágásra van hivatalos engedélyük. A hivatalos vélemény szerint ez csak az erdő javát szolgálja. Valójában azonban az adott területen a fák kétharmada veszélybe kerül.

A látvány elszomorító. A csupasz hegyoldalakat nézve minden eszébe jut a szemlélődőnek, csak az nem, hogy ez egészséges és hasznos a természet számára. Az olyan meredek lejtőkön is taroltak a láncfűrészek, melyeken a hatályos rendelkezés szerint tilos a kitermelés.

Évszázados fák, őserdők pusztulnak a Kárpátokban. Valakiknek ez busás hasznot hajt. Az utóbbi egy, másfél évtizedben megsokszorozódott vidékünkön a fűrésztelepek száma. Ezek többsége legálisan, különféle hivatalos engedélyek mögé bújva irtja a vidék legértékesebb kincsét. A statisztikai kimutatások szerint az idén négy százalékkal nőtt a fakitermelés. A bevételek több milliárd hrivnyára rúgnak.

Az is aggasztó, mondta a természetvédő, hogy egy hosszú távú kormányprogram szintén a fakitermelés növelését irányozza elő. Igaz, az a telepítésekről is szól. Ám köztudott, hosszú évtizedek kellenek, míg megnőnek a most elültetett fák.

A helyzetet bonyolítja, hogy az erdőknek számos tulajdonosa van. A kormány állítólag azt tervezi, egységesítik a gazdálkodást, az irányítást pedig egy kézben összpontosítanák. Ám addig is ellenőrizetlenül vágják és lopják erdeinket. Példa erre a megyei rendőrség gazdasági bűnözés elleni osztálya által napokban feltárt eset. Az állami erdőgazdaság szakembereinek nemtörődömsége következtében az egyik ős bükkösben 347 fa esett láncfűrészek áldozatául. Az államnak okozott anyagi kár közel félmillió hrivnyára rúg. A természetben keletkezett veszteség viszont pénzzel nem mérhető.

Forrás: Kárpáti Igaz Szó