vadgázolás, veszélyes útszakaszokAz ősz beköszöntével ismét megnő a vadbalesetek veszélye az utakon. Ez nem csak a korai sötétedésnek, hanem a nagyobb testű állatok, így például az őzek, szarvasok bőgési időszakának is köszönhető. A napokban is történt egy - talán még szerencsés kimenetelűnek is mondható - közúti baleset a Komárom-Ógyalla közötti úton.
Egy Komárom felé, a megengedettnél lényegesen nagyobb sebességgel hajtó Opel típusú személygépkocsi vezetője éppen megelőzött egy szabályosan közlekedő gépkocsit, amikor az út menti kukoricásból egy szarvas futott ki az útra. A nagy sebességgel haladó személygépkocsi vezetője balra rántotta a volánt és frontálisan ütközött a szembejövő Peugeot típusú személygépkocsival. Az ütközés következtében a Peugeot kirepült az útról, és a tetején landolt. Csak a szerencsének tudható be, hogy nem ütközött fának. A két gépkocsi vezetőjét a tűzoltók mentették ki autóikból. Előbb a Peugeot vezetőjének nyújtottak elsősegélyt, akit combcsonttöréssel és agyrázkódással szállítottak kórházba. A gyorshajtó gépkocsivezető „megúszta” bokacsonttöréssel és néhány karcolással. A rendőrség egyik gépkocsivezetőnél sem állapított meg alkoholos befolyásoltságot, de tovább vizsgálódik a baleset körülményeinek pontos feltárásában.

Régiónkban a legtöbbször Csicsó, Bős, Kolozsnéma környékén történnek komolyabb vadbalesetek, Komárom közvetlen térségében az autósok legtöbbször kisebb testű állatokkal ütköznek.

Kora ősszel az őzek, közülük is a bakok, akik épp legaktívabb párzási időszakukat élik, keverednek a leggyakrabban az utakra. Mindez állandó vándorlásuknak tudható be. A legtöbb ütközés a hajnali és az esti órákban történik, ekkor mozognak a leginkább. Komárom és környékén nincs szarvasbőgés, így nagyobb vadbalesetekről nem lehet beszélni. A fentiek Csicsó, Bős, Kolozsnéma környékére jellemzők, Komárom térségében a kistestű állatok, így például a nyulak elütése gyakori. A felsorolt élőlények többnyire a pozsonyi és a nyitrai úton kerülnek a kerekek alá. Kistestű ragadozókkal, így például rókákkal, nyesttel, menyéttel, vagy rágcsálókkal, madarakkal bármikor és bárhol találkozhatunk. Mindennek szerencsés esetben csupán egy alapos kocsimosás a vége, de az akár 2-5 kilós testektől a hűtőmaszk és a szélvédő is megsérülhet. A nagyobb élőlények elütése már nem csak anyagi kárral, hanem személyi sérüléssel is járhat. Az akár 100-200 kilo-grammot is elérő élőlénnyel (mint a vaddisznó vagy a szarvas), 100-150 kilométer per órás sebességnél történő találkozás halálos csapást is mérhet az autóban ülőkre. A bajt lassítással és dudaszóval lehet elkerülni: az állatokat a fény megbabonázza, semmint elriasztja, a dudaszó viszont megugrasztja őket. Az autósboltokban, nagyobb bevásárlóközpontokban kapható vadriasztó is hasznos lehet. A pár euróért megvásárolható síp ultrahangon „fütyül”, az állatok elvileg néhány száz méterről meghallják a számukra riasztó hangot. A védelemre szánt összeg össze sem hasonlítható a kár értékével, melynek biztosító általi térítéséhez casco szükséges. Ha a vad bekerített vadas parkból téved az útra, az illetékes társaság felelősség-biztosításán keresztül is követelhetjük a keletkezett kár összegét. Ilyen esetekben a rendőrséget is értesíteni kell, ők azok, akik értesítik a vadgazdaságokat a történtekről.

Forrás: Bumm