vadkár a szőlőbenCsak idén öt hektáron pusztították a szőlőjét a villányi hegytetőn a vadak – állítja Molnár Lajos helyi borász.
A kár az általa felkért szakértő szerint több mint 800 ezer forint. A borász azt mondja, bár van vadkerítés, az gyenge, ezért szüretelhetnek az ő – és más – területein az őzek, szarvasok, vaddisznók. A szakértő szerint azért keresik a szőlőt, mert a vízben szegény hegytetőn így jutnak frissítő, édes-savanyú nedvekhez.

Molnár Lajos állítja, a vadászok elzárkóznak minden felelősségvállalástól. Példaként azt hozza fel, hogy tavaly félmillió forintnyi vadkárt állapítottak meg nála, de ezt nem tudta érvényesíteni, mert a – szerinte fizetésképtelen – akkori vadásztársaság jogutód nélkül megszűnt. Aztán jobbára ugyanazokkal a tagokkal, újjáalakult. A helyben érdekelt Császárhegyi Egyetértés Vadásztársaság fővadásza, Lakatos Tivadar másként látja a helyzetet. Szerinte a társaság eddig is mindent megtett, de úgy véli, a borásszal nem lehet dűlőre jutni. Példaként azt említi, hogy a Molnár Lajos által felkért szakértő vizsgálódása előtti napon, a borász beleegyezésével, másik szakértő is járt a hegyen, és ő egyáltalán nem állapított meg vadkárt a „silány ültetvényen. ” A fővadász azt mondja: ha mindez nem tetszik, a borász menjen a bíróságra.

Forrás: Bama