erdőA 2009-es erdőtörvény előírásaival, – melyek a folyamatos erdőborítás biztosítását szolgáló üzemmódokat érintik – először 2009. szeptember 29-én, egy, a Pátria Hotelben megrendezett szakmai továbbképzés keretein belül ismerkedhetnek meg az erdészek, erdőgondnokok. Emellett alkalmuk lesz részt venni egy – a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás témaköréről tartott – előadáson is.

Az utóbbi 20-30 évben az erdészszakma legkiválóbbjai is elkezdték feszegetni „hagyományos” gazdálkodásunk határait. Napjainkban értek meg a feltételek arra, hogy az elszigetelt kísérletek Európa-szerte, ezen belül hazánkban is teret nyerjenek. E változás ma abban ölt testet, hogy a vágásos erdőgazdálkodás mellett megjelenik az úgynevezett folyamatos erdőborítást szolgáló erdészeti tevékenység. Hazánkban a 2009-es erdőtörvény a jogszabályi környezetet biztosítja ehhez, a technikai-informatikai fejlődés pedig a műszaki hátteret teremtette meg. Most a szakmai ismeretek megszerzése a fő feladat.
A Mecseki Erdészeti Zrt. a szakemberképzés fontosságát tartja szem előtt, amikor szakmai nap keretében ismerteti meg az erdőgondnokokat, erdészeket a folyamatos erdőborítást eredményező szálaló és átalakító üzemmóddal.

Mi is ez a szálaló és átalakító üzemmód?
A szálalás egy olyan különleges gazdálkodási mód, melynek során az erdőbe 1-2 évenként visszatérve, az idős vagy beteg, kitermelésre érett fákat egyenként (szálanként) termelik ki. A kitermelt fák helyén, a lehullott magokból, kedvező körülmények között fejlődik az utánpótlás (újulat). A gazdálkodás ezen módját huzamosabb ideig folytatva, egy úgynevezett „szálaló erdőalak” jön létre, amelyben mindenféle korú fa él egymás mellett, a csemetétől a több száz éves fákig. Ez a folyamatos erdőborítás, az örökerdő, ahol nincs vágásterület.
A jelenlegi vágásos gazdálkodásból a szálaló erdőalak eléréséig hosszú, több évtizedes, akár évszázados út vezet. Ebben az időszakban alakul át az erdő, ezért ezt átalakító üzemmódnak nevezik az erdészek.
A Mecseki Erdészeti Zrt. a folyamatos erdőborítást eredményező szálaló, illetve átalakító erdőgazdálkodás újkori történetében úttörő szerepet vállalt.

Annak érdekében, hogy szakembereink a lehető legmagasabb szinten tudjanak megfelelni a kor kihívásainak, a társaság vezetése minden erdészetre kiterjedő programot indított. Erdészetenként több erdőtömböt jelöltünk ki átalakító üzemmód bevezetésére, összesen 4366 hektáron, ami több mint 7 ezer focipálya területe.
Tekintve, hogy a ma aktív szakembereknek nincs gyakorlatuk ebben a gazdálkodási módban, továbbá a hazai szakirodalom is meglehetősen szűkös, a jövőben nagy hangsúlyt kell fordítanunk az erre irányuló továbbképzésre, tapasztalatcserére.

Forrás: ForestPress