nagybörzsönyi vadásznapSzokatlan nyüzsgés verte fel szeptember 12-én a szlovák-magyar határ menti Nagybörzsöny hétköznapjainak csendjét. Személyautók, terepjárók, autóbuszok ontották a vadászünneplőbe öltözött férfiakat, hölgyeket, akik családostól, kutyástól jöttek ünnepelni az – immár hagyományos – VI. Nagybörzsönyi Magyar-Szlovák Vadásznapot. Az eseményről természetesen nem maradhattak el a MÚOSZ Erdészeti-, Környezetvédelmi és Vadászati Szakosztály tagjai sem, akik e festői környezetben tartották „kihelyezett” szakosztályülésüket.
A hagyományos összejövetel sikere – mint eddig – idén is Nagybörzsöny Önkormányzata, a Szlovák Vadászszövetség, az Országos Magyar Vadászkamara és az Országos Magyar Vadászati Védegylet, valamint a Börzsönyi Zrínyi Vadásztársaság példa értékű együttműködésének köszönhető.

A Vadászkamara Kürtegyüttesének nyitózenéje után a – már szintén „hagyományos” – műsorvezető, Stohl András köszöntötte az egybegyűlteket, majd közösen énekelték el a magyar és a szlovák himnuszt. Batizi Zoltán, Nagybörzsöny polgármesterének megnyitója után a „nem vadász” Medgyes Béláné Frankó Erzsébet elszavalta „Szülőföldem Nagybörzsöny” című versét.

Peter Weiss, a Szlovák Köztársaság nagykövete, Rácz Gábor, az Országos Magyar Vadászkamara Fővárosi és Pest Megyei Területi Szervezetének elnöke és Tibor Leboczky, a Szlovák Vadászszövetség elnöke, országgyűlési képviselő, rövid beszédekben méltatták a szlovák-magyar vadásznapok kiemelkedő szakmai és társadalmi értékét, a csúcsrendezvények közé sorolva az évről-évre megtartott ünnepet. Tibor Leboczky a közös vadászetikát méltatta, s a Hubertus-hagyományok fontosságát hangsúlyozta, különös tekintettel a gyerekekre és a fiatalokra, de tekintet nélkül nemzetiségre és bőrszínre… Bejelentette, hogy szeptember elsején – 47 év után – Szlovákiában életbe lépett az új vadászati törvény. Ez a hely méltó helyszín az eszmecseréhez – mondta végezetül. A közös mondanivalót a két ország vadászati vezetői így fogalmazták meg: a vadászok, az erdészek, a természetvédők hirdessék, hogy közös feladatunk van.

A beszédeket követően Nagy István, az Országos Magyar Vadászkamara Fővárosi és Pest Megyei Területi Szervezet titkára, Pechtol János, az Országos Magyar Vadászati Védegylet ügyvezető elnöke, az Országos Magyar Vadászkamara főtitkára és Rácz Gábor, az Országos Magyar Vadászkamara Fővárosi és Pest Megyei Területi Szervezete elnöke vadász kitüntetéseket – közte a Kittenberger Kálmán Sajtódíjat – adott át a munkájukat évtizedek óta példamutatóan végző és az új vadászok nevelésében élen járó vadászoknak és a vadászati életet segítő „civileknek”. A díjazottak tiszteletére a Vadászkamara Kürtegyüttese ünnepi fanfárt fújt.

Az ünnepi Hubertus misét a helyi Szt. István templomban Beer Miklós váci püspök celebrálta.
Délben – nem csak a főzőversenyre készülve – már javában rotyogtak a kondérokban, bográcsokban a különböző vadételek, sültek szabad tűzön a vad-ínyencségek. A látogatók meg csak jöttek, jöttek. Délutánra becslések szerint már tízezren lehettünk. Senki nem unatkozott, mert a sátorsorokat végigjárva gyönyörködhetett a szebbnél szebb vadászati tárgyú kézműves munkákban, válogathatott a vadászöltözékek, kések, kiegészítők, emlék-, illetve használati tárgyak között.

A bevezetőben említett pompásabbnál pompásabb vizslák, tacskók, terrierek, németjuhászok és golden retrieverek is szerephez jutottak. Magyar és szlovák „illetőségű” vadász-, illetve utánkereső kutyák bemutatóját, valamint agilityt tapsolhatott végig a közönség.

Mások a szlovák St. Bavon Solymászklub bemutatóján, lovasíjász-toborzón, fegyverműves bemutatón és fegyvermustrán bámészkodhattak, vagy Fijó László patkolókovács mestert láthatták munka közben, de másutt beleshettek a hordókészítés titkaiba is.
A dús programot főző-, trófeabírálati-, és erdész-vadász sörivó csapatverseny színesítette.

A kultúréhség kielégítéséről Böröczki József, Mikroszkóp Színpad művésze, a szlovák Ebedi citerazenekar, Imé és tanítványainak hastánc bemutatója, a Sramlikings és az Avatar együttes gondoskodtak.
A rendezők nem feledkeztek meg a gyerekek szórakoztatásáról sem, a fő attrakció természetesen itt is az ugrálóvár volt.
Az eseménydús napot Dj Kuti retro bulija és tűzijáték zárta.

A VI. Magyar-Szlovák Vadásznapon Nagybörzsönyben a témához kapcsolódó kiállításokat is megtekinthettek az érdeklődők: A térség vadászai által elejtett vad trófeáit, dr. Kun Edit festőművész alkotásait, madárvilág-diorámát, Stefan Beno fafaragó és Kókai Géza helyi csipkefafaragó munkáit.

Forrás: MUOSZ