kezdődjön a vadászatMegkezdődik az idény. Vadászok. Hivatásból, sportból, hagyományból, hobbiból. Eljött az ő idejük.

Hivatalosan is megkezdődött a vadászidény, amely minden vérbeli vadász számára várt időszak. Igaz, ahogy Pintér István, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezető-helyettese felhívja rá a figyelmemet, valójában egész évben tart a vadászati év, márciustól februárig - az ősz a nagyvadvadászat kezdete. - Ilyenkor különösen lázba hozza a vadásztársadalmat a lehetőségek, a várható izgalmak, a sikerek, a közös élmények semmihez nem hasonlítható varázsa - mondja a természeti erőforrások főosztályán dolgozó Pintér István, aki hivatása szerint is tekinthető vadásznak, annak ellenére, hogy erdőmérnök a végzettsége. Az erdő szeretete azonban korán párosult életében a vadvilág megismerésével, és becsülésével.

- A vadászatról, amely mint hajdani táplálékforrás szinte egyidős az emberiséggel, ma is erősen megoszlanak a vélemények, kedvelik, támogatják, félik, ellenzik. Embere válogatja.

- Ez minden bizonnyal azért alakult így, mert a vadgazdálkodásról, a vadászat lényegéről, feladatáról, a vadállomány fenntartásáról, a vadak életkörülményeinek biztosításáról, tehát mindarról, ami a vadászatot az idők folyamán hivatássá nemesítette, keveset tudnak - válaszolja.

- Akadnak, akik egyszerűen csak úri passziónak, kivagyiságnak és baleseti forrásnak tartják.

- Vadászni sokan szeretnek, és még többen választanák ezt az egyébként jó rekreációs tevékenységet, de vadász nem akárki lehet. Ez nem csupán elhatározás kérdése. Az 1997-ben elfogadott törvény szigorú feltételekhez köti akár sportszerű gyakorlását is. Mondhatnánk, hogy a mienk az egyik legszigorúbb vadászati törvény Európában.
- Persze soha nem a törvénnyel van a baj, hanem be nem tartóival.

- Magyarországon 55 ezer vadászt tartanak számon hivatalosan, és 1370 vadterületünk van. A hivatásos vadászok száma 3600. A törvény szabta megmérettetést mindenkinek vállalnia kell, bármilyen céllal választja is a vadászatot. A feltételek szigorúak, a vad felismerésétől a fegyverismeretig, a szabályos fegyverhasználatig és a helyelemzésig sok mindent megkövetelnek, amíg a vadászvizsgán túljut a jelentkező. Kötelező az évente megvásárolt vadászjegy, állandó lakhely szükséges, fegyverviselési engedély, felelősségbiztosítás, hogy csak a legfontosabbakat említsem. De ezeken kívül is sok minden kell, ami alkalmassá tesz valakit a vadászat gyakorlására.

- Az időről időre előforduló vadászbalesetek "nincsenek szinkronban" a szigorú követelményekkel...

- A vadászat veszélyes üzem. Persze ez a ténymegállapítás nem kielégítő önmagában, hiszen mentségnek kevés, magyarázatnak gyenge. Sokszor ér bennünket az a vád, hogy felhígult a vadásztársaságok köre, bárki bekerülhet, pénzkérdés az egész. Nincs igazuk. Az egykori arisztokrata családok tagjai sem vadászként jöttek a világra. Mint minden mást, ezt is meg kell, meg lehet tanulni, és megfelelő önfegyelemmel gyakorolni. Csak a maximális fegyelem jelenthet garanciát ott, ahol évente, egy idény alatt 2 millió lövés dördül el. Szerencsére nincs sok vadászbaleset, az utóbbi időben meg éppen csökkenő tendenciát mutatnak a számok. A közvélemény azonban értesül róluk, és azonnal ítél, gyakran olyan történeteket kreálva, amelyeknek nincs valóságalapjuk. Általában egy évben 8-10 baleset fordul elő a vadászatok során, ezek közül 2-3 halálos. Persze egy is sok, ha az élet az ára.

- Gombaszedők, gyógyfüvet gyűjtők, kutyasétáltatók, sétálók adnak hangot nem egyszer félelmüknek, miszerint lövések zaja riasztja őket, szinte csak golyóálló mellényben mernek erdőbe menni.

- Nincs igazuk. Előkészített, ellenőrzött terepen, a legnagyobb elővigyázatosság mellett történnek a vadászatok. Persze mindig akadnak orvvadászok is, az éberség és nyilvánosság tarthatja csak vissza őket, bár rendszeres jelenlétünk is megnehezíti a dolgukat.

A vizsgálatok azt igazolják, hogy a baleseteket emberi hibák együttese okozza, nem véletlenül történnek. A vadászetika, az önkontroll sok mindenre kötelez, de nem mentesek a felelősség alól azok sem, akik hobbiállataikat őrizetlenül engedik be az erdőkbe, vagy ők maguk tiltott területre tévednek.

- Külföldiek is előszeretettel jönnek hozzánk vadászni.

- Főként német területről, és mi ennek örülünk, a vadászati turizmus hasznot hoz az országnak. Kedvelik a mi vadászterületeinket, a jó minőségű élőhelyeket, amelyeken kiválóan fejlett vadak élnek.

- A magyar családok nem sokat profitálnak ebből, hiszen manapság valódi gasztronómiai csodának számít, ha vadétel kerül az asztalra.

- Sajnos ez valóban így van, a korábban exportorientált termékből még hazai fogyasztásra sem kerül kellő mennyiségben. Ennek oka egyrészt a magas árrésben van, amelyet az elárusítók alkalmaznak, másrészt a fogyasztási szokások megváltozásában. A fehér húsokat ma előnyben részesítik a vásárlók, holott a vadhús rendkívül egészséges, sok fehérjét, kevés zsírt tartalmaz, és ízhatása is rendkívül kedvező. Alaposan ellenőrzött húsokról van szó, már a vad elejtésének pillanatában hivatalos jelölést kap, és utána szigorú állatorvosi vizsgálat dönt a csomagolás és hűtés előtt felhasználási lehetőségekről.

- Milyen jövőt jósolnak a szakemberek a magyarországi vadgazdálkodásnak?

- Méltatlanul kevés nálunk a hivatásos vadász, szinte az utolsó helyen kullogunk. A skandináv országokban tízszer ennyi az arányuk. Pedig már a hölgyek is hódolnak ennek a szenvedélynek, Diana klubjuk kiválóan működik. Színvonalas vadgazdálkodás folyik nálunk, amely több generáció tapasztalatát alkalmazza. Reményeink szerint egyre többen választják majd e nemes hivatást, és hozzájárulhatunk a hosszútávon fenntartható természeti egyensúly harmóniájának megteremtéséhez.

Hubertus védelme és egy kis szerencse révén biztosan sikerül.

Forrás: Hírextra