egyre nő a vadkárRekord, azaz 500 millió forint feletti vadkárra is  számítanak idén a somogyi termelők. Azt mondják: jóval több vad él a megyében, mint amennyit el tud a vadgazdálkodás tartani. Pedig a vadászatra jogosultak minden idők legnagyobb kilövési tervét hagyták idén jóvá. A nagy kár nekik sem jó a vadásztársaságok tartalékai ugyanis elfogytak.

A vadkár összege tíz év alatt csaknem duplájára emelkedett.

Szabó Tamás elkeseredetten mutatja a pusztítás nyomait egy kukorica táblában: a termés felét szétrágták a vadak. Tavaly neki négymillió forint kára volt. Somogyban ez több mint 400 millió forintot tett ki.
A gazda, aki a mezőgazdasági termelők országos szövetségének megyei elnöke is, kifejtette, hogy idén jóval nagyobb vadkárra lehet számítani. És ez minden évben csak fokozódik.
- Nekünk, gazdálkodóknak egyértelműen az a véleményünk, hogy a vadak száma meghaladja azt, amennyit el tud tartani a terület.


Kárfelmérő szakértőktől a gazdák úgy tudják: már most 500 millió forint körüli a kár és még nincs vége a betakarításnak. A nagybajomi Madarász László azt mondja: az ő területén volt, hogy ötven vad húzott át éjszakánként, emiatt kénytelen őrjáratozni. - Minden éjjel kimentem, és reflektorral hajtottam el az állatokat - magyarázza a termelő. - Később aztán büdös folyadékot és kölnit is permeteztem a fűbe, hogy távol tartsam őket, ám ez sem elég.

A vadászati felügyelő még nem tud pontos számokat, az biztos: a kukoricásokban tetemes lesz a kár. Pedig évről-évre több nagyvadat lőnek ki.

Simon Pál elmondta: a tervek szerint idén 33 ezer nagyvadat kell kilőni Somogyban, ennyit állapítottak meg év elején. Korábban öt-hatezerrel kevesebb szerepelt a terítéken.

Míg a megyei vadásztársaságok tíz éve 111 milliós nyereséggel zártak, addig tavaly már 77 millió forint volt a veszteségük. A tetemes vadkárok kifizetése miatt elfogytak a tartalékaik, a gazdák szerint sorozatos perekre lehet majd számítani.

Forrás: KaposPont