korongvadászat, koronglövészetBalatonfűzfő - A koronglövők befejezték. Legalábbis ebben az esztendőben már nem dől el több országos bajnoki cím sorsa. A Balatonfűzfői Lövész Egylet sportolói kiválóan teljesítettek az eddigi eseményeken.
Időrendben haladva, a közelmúlt egyik eseménye a vadász trap Ob volt. Ennek a szakágnak a jellegzetessége, hogy a korongok a hagyományos számhoz viszonyítva másképp repülnek, ugyanakkor a fegyvert csípőről kell felkapni a lövés pillanatában.

Az országos bajnoki aranyérmet a fűzfői ifj. Szollár András szerezte meg 94 találattal (100 korongból), edzője, Putz István (92) végzett a második helyen és Szollár András (88) a harmadikon.

A csapatok versengését is a Balaton-partiak nyerték meg, a Bucskó Mihály, Szollár, ifj. Szollár összetételű alakulat 266 koronggal végzett az élen.

Néhány nappal később a korongvadászok is összecsaptak. A mezőnynek mindenféle állatot, illetve azok mozgását imitáló korongot kellett pontosan eltalálni. Van egyes és dupla lövés. Ez az új szakág is rendkívül népszerű, például a legutóbbi világbajnokságán ezernél is többen álltak lőállásba.

A bajnoki címet a fűzfői Palkovics András érdemelte ki, kétszáz céltárgyból 185-öt semmisített meg. Az egri Varga András (177) második, a soponyai Szolga József a harmadik helyen zárt.

A háromtusa Ob a nevéből következően három szakág összegyúrása: vadászskeet, vadásztrap és úgynevezett toronykakas lövészet. Utóbbinál egyszerre két korong repül a tíz méter magas toronyból és azokat kell eltalálni.

A dobogó legmagasabb fokára a visegrádi Rózsás György állhatott fel (75 korongból 71 jó lövés), Palkovics (71, szétlövében 24:21) lett az ezüstérmes, a csongrádi Majer Zsolt (68) a bronzot szerezte meg.

Hagyományosan szezonzáró verseny a Balaton-kupa, melyből a hétvégén a negyvenegyediket bonyolították le.

A 125 korongos versenyt a hazai színekben célzó Sólyom László nyerte (17 esztendős, 126), klubtársait Tóth Zoltánt (123) és Kecskés Lászlót (121) megelőzve.

A nők mezőnyében újoncok vetélkedtek, az ifjú hölgyek néhány hónapja kezdtek el ismerkedni a traplövészettel. A Honvéd Bolyai képviseletében Pongrácz Bianka nyert, 75 célból 38-at lőtt le. Ezüstérmes Papp Borbála (34), bronzos Putz Franciska (29).

A férfiak hasonló korongszámánál ifj. Szollár András (7573) győzött, megelőzve Rigó Stefant (szlovén, 65) és Sólymot (64).

Skeetben a papírformának megfelelően Somogyi Árpád (7574) diadalmaskodott, fűzfői klubtársai, Szabó László (61) és Zsingor András (57) előtt.

- Az országos bajnokságokon az olimpiai számok közül háromban szereztünk aranyérmet - értékelt Putz István a fűzfői sportolók trénere és a korongszakág vezetője.

- Emellett a vadász számokban további két aranyérmet gyűjtöttünk be, vagyis a nyolc lehetséges első helyből ötöt szereztek klubunk sportolói.

Ráadásul csapatban is jól szerepeltünk. Három ötkarikás aranyat lehetett megszerezni, mi ebből kettőt elhoztunk. A többi szakágban pedig a négy kiosztható elsőség közül kettő került a Balatonfűzfői Lövész Egylethez. Rövid pihenő következik, majd megkezdjük a felkészülést az új szezonra.

A legfontosabb feladat, hogy ifj. Szollár András a felnőttek között is megállja a helyét, ennek érdekében a fegyverbeállításon is változtattunk, ami úgy tűnik bejött.

Természetesen emellett rengeteget edzünk, gyakorolunk. Szeretnénk, ha a fiatalember 2010-ben beverekedné magát a döntőbe valamelyik világversenyen.

*

A Balaton kupa története 1968-ban kezdődött. A hagyományos trap verseny volt a szezonzáró minden esztendőben. Eleinte még óriási nemzetközi mezőny érkezett a Balaton partjára, majd a környező országokban elképesztő sűrűséggel épültek a lőterek, így ez a verseny is sokat veszített népszerűségéből.

Az utóbbi években viszont a balatonfűzfői lőtéren is nagy beruházások történtek. A jelek és a dicséretes törekvések alapján újra sikerülhet a versenynaptárba kövér betűkkel beírni a Balaton-kupát.

Forrás: Zalai Hírlap