medve tépte szét az állatokatBerde József, Gidófalva polgármestere tájékoztatta lapunkat, hogy az Angyaloshoz közeli egykori „pulykafarmon” 35 kecskét és juhot tépett szét a medve. A hírt sokan szkeptikusan fogadták, olyan híresztelések is szárnyra kaptak, miszerint ez egy „felfújt” történet, mely a bundások kilövetését szorgalmazza.

Berde József polgármester határozottan cáfolja a pletykákat:
– Az agrármérnökkel és a rendõrrel mentünk ki helyszínre, a saját kezemmel forgattam át a 35 darab szétmarcangolt állatot. Nem igaz, hogy nincs kár. A tetemeken jól kivehetõ volt a medvekarmok nyoma. Az elõfordulhat, hogy a támadás a legelõn történt, és a tetemeket utólag hurcolták be a farmra, de dolgozók esküdöztek, hogy nem így történt, a medve bemászott a karámokba – magyarázta az elöljáró, akitõl azt is megtudtuk, hogy az egykori pulykafarmot egy olasz állampolgár vásárolta meg, a széttépett állatok is az õ tulajdonát képezték.
Lapunk a szóban forgó farmon hiába kereste a tulajdonost, a pásztorokat, csupán egy „szellembirtokot” talált, ahol pár, ketrecbe zárt állaton kívül két kutyakölyök ásítozott. Nem messze a tanyától egy pásztor legeltetett, aki ugyan nem az olasz alkalmazottja, de elmondta, a közeli esztenája környékén is gyakran ólálkodnak medvék, ám nem fél, mert „kemény kutyáinak” köszönhetõen semmilyen vad nem merészkedik a jószágok közelébe.
A polgármester egy komoly üzenetet is megfogalmazott, felszólítván a vadászokat, vadászegyesületeket, hogy tartsák a vadakat az erdõben!
— A parasztembert nem hallgatja meg senki. Mi nem akarunk medvebõrön járni, csupán azt akarjuk elérni, hogy a vadak maradjanak az erdõben. A medvék egyre több kárt okoznak, a vaddisznók több száz hektárt tesznek tönkre Szépmezõ közepében. Senkinek sem fáj, csak a gazdáknak, akik a 300 lejes vetõmagot elszórták. Sajnos, oda jutottunk, hogy csupán emberáldozat esetén figyelnek egy-két napig a vadgarázdálkodásokra – vázolta a nehezen kezelhetõ helyzetet.

Forrás: Székelyhírmondó