idén kevesebb a vadkár sopron környékénSopronban és környékén idén kevesebb vadkár keletkezett a gabonatermésben, de a kukoricásban és a napraforgóföldeken csak a napokban kezdik el felmérni a vad által okozott terménykiesést. A frekventált vadkárveszélyes helyeken fokozott vadászatot tartottak.

Az elszaporodott vadak idén főként a kukoricásban és a napraforgóföldeken okoztak károkat. Az őzek a facsemetéket is szívesen rágcsálják, a vaddisznók pedig a friss tölgyesültetvényeknél garázdálkodnak,
- Idén szerencsére csekély vadkárok érték a soproni Aranypatak, illetve a Széchenyi-vadásztársaság összesen több mint tízezer hektáros területét - tudtuk meg Szabó Pétertől, az Aranypatak elnökétől, a Széchenyi intézőbizottsága tagjától. - Az Aranypatak bérletén csekély az erdő aránya, kevesebb is a szarvas, a vaddisznó élőhelye. Ezért csak mérsékelt károk keletkeztek a földeken, mintegy félmilliós értékben. A Széchenyi vadásztársaság hatezer hektáros területéből mintegy kétezer hektárnyi az erdő, s a környező művelt földeken évente körülbelül 1-3 millió forint között szokott lenni a kár. Itt még hátravan a napraforgóban és a kukoricában keletkezett kár felmérése. A károk 95 százalékát a vadásztársaság, öt százalékát a tulajdonos viseli. Ebből is kitűnik, hogy a területvédés a vadkár lehetőség szerinti megelőzése fontos feladataink közé tartozik. A frekventált helyeket villanypásztorral óvjuk és vadriasztó szerekkel kenjük be a bokrokat. Vadkárelhárítás címén pedig fokozott vadászatokat tartottunk. Összességében remélhető, hogy idén nem lesznek nagyobbak a vadkárok, mint az elmúlt esztendőben.

Forrás: KO