megfigyelik a szalonkákatVeszprém - Hazánk három nagy szalonka vonulási útvonal ütközőpontja. E nagy becsben tartott madarak tavaszi vadászatát az unió szabályozta.
Európában a szalonka terítéke jóval egymillió fölött van évente, miközben hazánkban csak pár százat lőn(én)ek a vadászok. Csakhogy míg a kontinens nyugati felén ősszel, addig nálunk tradicionálisan tavasszal vadásztak rá. Az EU 12 évvel ezelőtt elfogadott madárvédelmi doktrinája szerint tilos a költőhelyre vonuló madarak kilövése, amelyet a magyar vadászoknak is tudomásul kellett venniük, szögezte le lapunknak Baracskay Lajos kamarai titkár.

A tavaszi vadászat helyett megfigyelési munkára vállalkoztak a puskások, hogy a lehető legtöbbet tudják meg e kedvelt madárról. A monitoring munkát idén tavasszal kezdték, országszerte 900 megfigyelési pontot állította fel, megyénkből 37 vadgazdálkodó csatlakozott. A szerzett adatok feldolgozásával most végeztek. Szemethi László gödöllői egyetemi docens, a Vadvilág Megőrzési Intézet vezetője ennek tapasztalatairól számolt be a Veszprém megyei Vadászkamaránál tartott fórumon.

A tavaszi adatgyűjtés elemzéséből kiderült, hazánk három nagy szalonka vonulási útvonal ütközőpontjában fekszik, a madarak vonulási iránya minden esetben követi az erdőket. Most újabb munka vette kezdetét, hiszen az őszi vonulásról is képet szeretnének kapni a szakemberek. A megfigyelés tíz héten keresztül folyik, s november végéig tart. A kiértékelés jövő év elejére várható.

Az adatok birtokában, feltéve ha a minisztérium és a szakhatóság rábólint, elképzelhető, hogy jövő tavasszal ismét lehet lőni szalonkát - igaz, csak korlátozott számban, kizárólag mintagyűjtés céljából. A madarakat minden esetben be kell szolgáltatni, ezeket a Nyugat-Magyarországi Egyetem (Sopron) szakemberei élettani vizsgálatoknak - nem, kor, egyéb - vetik alá.

A tavaszi tilalmat nem szabad megsérteni, fejtette ki a titkár. Az unióban tudnak róla, hogy Szlovákiában és Ausztria egyes tartományaiban tavasszal is lőtték a szalonkát, ezért a két ország ellen már eljárást kezdeményeztek, aminek súlyos büntetés lesz a következménye.

Forrás: Napló