elszaporodtak arókákGyőr-Moson-Sopron - A megyében elszaporodtak a rókák, amelyek élelmet keresve gyakran látogatnak lakott területre. A vadászati hatóság szakembere szerint – pánik helyett – az ilyen eseteket az illetékes jegyzőnek kell bejelenteni, ő intézkedhet.
Számos településről érkezett jelzés szerkesztőségünkbe, hogy világos nappal rókát láttak – sok más mellett – például egy családi ház udvarán, a falu egyik ˝hátsó˝ utcájában vagy éppen a községi óvoda mögötti kertben. Pintér Csaba, a Győr-Moson-Sopron Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal vadászati és halászati osztályvezetője lapunk érdeklődésére elmondta: az elmúlt években elszaporodott, és a lakott környezethez szokott ragadozók már nem mindig félnek az embertől, elsősorban – miként Fekete István klasszikusából, a Vukból is tudjuk – a baromfiudvarokat, illetve a szemétlerakók és a közkonyhák környékét látogatják, táplálékot keresve maguknak.

– Nem jelentenek veszélyt, hiszen a veszettség megelőzésére jogszabályban előírt folyamatos vakcinázás eredményeként jelenleg szinte teljesen gyógyultnak mondható a megyei rókaállomány – hangsúlyozta az osztályvezető. – Ennek ellenére a hatósági állatorvosoknak a vadászok segítségével folyamatosan ellenőrizni kell az aktuális helyzetet. Éppen most zajlik az őszi immunizációs kampány, amelynek során vadászterületenként meghatározott számú felnőtt, úgynevezett ˝mintarókát˝ kell határidőre beszolgáltatniuk az illetékes hatósági állatorvosnak. A beküldött egyedeket az Országos Állat-egészségügyi Központban vizsgálják meg, ellenőrzik a szakemberek.

Arról, hogy mi a teendő a ˝portyázó˝ rókákkal, Pintér Csaba elmondta: gyakran hívják ilyen esetekben a hivatalt, pedig az intézkedés nem a vadászati hatóságra tartozik, mivel a lakott terület nem minősül vadászterületnek.

– Négy évvel ezelőtt egy eljárási rendet alakítottunk ki közösen a megyei rendőr-főkapitánysággal, hogy a települési önkormányzat jegyzőjének – telefonos bejelentésére – engedélyezzék a felkért hivatásos vadásznak a lakott területi fegyverhasználatot. Ezt az eljárási rendet akkoriban minden önkormányzat rendelkezésére bocsátottuk. Ennek ellenére még mindig tanácstalanságot tapasztalunk, pedig csak annyit kell tenni annak, aki rókát látott lakott területen, hogy haladéktalanul értesíti az illetékes jegyzőt, aki, ha szükséges, a rendőrkapitányság ügyeletén intézi a kilövéshez szükséges fegyverhasználati engedélyt és az illetékesek ˝kivonják a forgalomból˝ a kíváncsi ragadozót – hangsúlyozta a vadászati hatóság osztályvezetője.

Forrás: KO