elfogták az orvvadásztRendszám nélküli autóval érkező, engedély nélkül tartott, átalakított puskával vadászó, ittasnak tűnő állapotban, tiltott helyen lövöldöző férfit fogtak el a tószegi Dózsa Vadásztársaság tagjai a hét végén.
A tószegi Dózsa Vadásztársaság tagjai régóta keresték azt a férfit, akinek „nyomait” már több alkalommal is felfedezték saját területükön. A hét végén a szerencse végre melléjük szegődött.

— Az Abony határában elterülő Lőszer-erdőben két vadászkollégánk elfogott egy orvvadászt. Nem sokkal később kiderült, hogy ő az a személy, aki hónapok óta ritkította a vadállományt — tudtuk meg a társaság egy, a neve elhallgatását kérő vadászától. — A férfi többszörösen megszegte a legelemibb szabályokat. A szemmel láthatóan ittas orvvadász rendszám nélküli autóval érkezett ,,portyájára” és tiltott helyen próbált meg vadat ejteni. Engedély nélkül tartott 222-es kispuskáját házilag 0.22-esre alakította, ezáltal lőereje nem változott, csak a hangja lett lényegesen kisebb. Mint kiderült, korábban már kétszer is elfogták orvvadászat miatt.

Az érvényben lévő vadászati törvények értelmében egyébként ittas állapotban nem hogy nem használhatja a vadász a fegyverét, de még magánál sem tarthatja. Az eset kapcsán megkerestük a Szolnok Városi Rendőrkapitányság sajtóreferensét, mire számíthat a vadászok által tetten ért férfi?

— Állampolgári bejelentés után büntető eljárás keretében lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés miatt zajlik jelenleg a nyomozás a férfi ellen — tudtuk meg Veres Évától. — Az ügy körülményeinek tisztázása folyamatban van, így addig nem beszélhetek bővebben a részletekről.
— Sajnos orvvadászok mindig voltak és mindig is lesznek — felelte érdeklődésemre egy vadász ismerősöm. — Míg nekünk rendkívül nehéz elméleti és gyakorlati vizsgát kell tennünk, annak sikere után pedig a rendőrség által felügyelt fegyverismeretből is meg kell felelnünk, mielőtt először elsüthetjük a puskánkat, addig az engedéllyel nem rendelkezők óriási károkat okozva a vadállományban össze-vissza lövöldöznek. Szolnok megyében elsősorban az őzek, nyulak, illetve fácánok vannak veszélyben.

Az orvvadászat az a tevékenységi forma, amikor nem a vadászati jogszabályokban megengedett feltételek szerint ejtik el a vadat. Törvénytelen a vadászat, ha tilalmi időben történik, ha az (orv)vadásznak nincs vizsgája, vadászati engedélye vagy vadászjegye, illetve tiltott eszközöket, nyilvántartásba nem vett vagy átalakított fegyvert használ.


Puskákat, lőszereket, hálókat foglaltak le a rendőrök

Az elmúlt esztendőben több orvvadászt és orvhalászt is lekapcsoltak a rendőrök országszerte.

Körmend 2008. 09. 05. Orvvadászokat, betöréses lopás gyanúsítottjait fogták el a körmendi rendőrök. A házkutatás során több engedély nélkül tartott lőfegyvert, hangtompítós puskát és lőszert is lefoglaltak.

Buják 2009. 01. 21. Hét orvvadászt fogtak el a Nógrád megyei rendőrök Bujákon. Engedély nélkül tartott lőfegyvereket, többezer lőszert foglaltak le a házkutatás során.

Tiszabura 2009. 02. 26. Fejszével ment neki egy 20 éves tiszaburai orvhalász a vele szemben intézkedő halőröknek. Felfegyverkezve elkövetett, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt indult eljárás ellene a Tiszafüredi Rendőrkapitányságon.

Kalocsa 2009. 04. 22. Betárazott golyós vadászlőfegyvert, kispuskalőszereket és hangtompítót találtak a kalocsai rendőrök egy autóban, melynek két férfi utasa elmondta: orvvadászatra indultak, őzbakot szerettek volna lőni.

Mezőtúr 2009. 05. 21. Elfogtak két, engedély nélkül, tiltott halászati eszközzel halászó mezőtúri férfit. A hivatásos halőr tett bejelentést az esetről, majd a helyszínre érkező rendőrök elfogták az orvahalászokat, akiktől két meslenc hálót, 19 kiló pontyot és 1 kiló kárászt foglaltak le.

Forrás: Szóljon