mezzőőr távcsővelHódmezővásárhely - Kérdéses a mezőőri szolgálat jövője Vásárhelyen. A földtulajdonosok csupán 46 százaléka vallotta be területének nagyságát.
Bizonytalan a mezőőri szolgálat sorsa Vásárhelyen. A földtulajdonosoknak csak 46 százaléka nyújtotta be a területének nagyságára vonatkozó bevallását az önkormányzathoz. A járulékok – külterületen évente hektáronként 730 forint, zárt kerteknél 1430 forint, a terület nagyságától függetlenül pedig minimum 630 forint – kifizetésének alapja a bevallás. A legutóbbi közgyűlésen elhangzott: félő, hogy ha ilyen kevesen jeleztek vissza, akkor még kevesebben fogják október 15-éig kifizetni a szolgáltatás díját.

A mezőőri szolgáltatás nem kötelező önkormányzati feladat. Állami támogatásból – a költségek egyötödét fedezi –, valamint önkormányzati pénzből finanszírozzák. Vásárhelyen 7 évig nem szedték be a járulékot. A képviselők egyelőre nem jutottak dűlőre a szolgáltatás és a nyolc mezőőr jövőbeni sorsáról. Nem döntötték el, hogy megszűnjön-e januártól a mezőőrség, mint ahogy azt sem, hogy csak azoknak a földtulajdonosoknak járjon a területek őrzése, akik fizetnek. A téma a következő közgyűlésen újra napirendre kerül.

A szolgáltatást néhány hónapja fejlesztették, GPS-t kaptak a mezőőrök. Így azonnal jelenteni tudják a környezetkárosítást, a fa- vagy terménylopást, vagy a felfedezett illegális hulladéklerakókat.

– Az eszközöket az önkormányzat más területen is tudja hasznosítani – mondta lapunknak Benkő Zsolt, a mezei őrszolgálat vezetője, települési képviselő. Elmondta: szükség lenne a mintegy 40 ezer hektáros külterület őrzésére. Az állami támogatások csökkenésével viszont a város nem tud csak a saját zsebéből hozzátenni a költségekhez.

Szemmel tartják a földeket


Makón 3 mezőőr dolgozik. A földtulajdonosok többsége fizeti a járulékot, akik nem, azoktól adók módjára behajtják. Szentesen nincs mezőőri szolgálat. A vadásztársaságokkal állapodott meg a város, azok tartják szemmel a földterületeket. Csongrádon szeretnének mezőőrséget. A képviselő-testület a közeljövőben vitatja meg ezt a kérdést. Jelenleg a vadászok és a polgárőrök figyelnek a földekre.

Forrás: KO