sasok tizedelik a rénszarvasállománytHihetetlen felvételeket készített a BBC forgatócsoportja Finnország északi részén. Első alkalommal sikerült filmre venniük, ahogy sasok rénszarvasokra vadásztak.
A helyi népcsoport, a számik tagjai már régóta panaszkodtak arra, hogy sasok tizedelik a rénszarvasállományt. Mivel azonban bizonyítékot nem sikerült találni az elképesztő állításra, a kormány sem vette őket komolyan - egészen addig, amíg a BBC forgatócsoportja a térségbe nem látogatott.

A különleges felvételt megnézheted, ha a képre kattintasz
A különleges felvételt megnézheted, ha a képre kattintasz

 

A természetfilmesek - Ted Oakes producer, Barrie Britton operatőr és Harri Norberg természettudós - eredetileg azért utaztak Észak-Finnországba, hogy tanulmányozzák az állatokat. Harri Nordberg arra a kérdésre kereste a választ, hogyan élnek együtt a rénszarvasok a helyi ragadozókkal.

A tudós több rénszarvasborjút is megjelölt, és ha elpusztultak, megkereste tetemüket, hogy rájöjjön, mi végzett velük. Néhány hónapon belül arra a hihetetlen következtetésre jutott, hogy többségük a sasok támadásának esett áldozatul, filmre azonban egyszer sem sikerült venniük ilyen támadást.

A stáb végül úgy döntött, hogy négykerekű motorkerékpárokkal követi az egyik csordát, hogy kiderítsék az igazságot. Nem akartak hinni a szemüknek, amikor az egyik helyszínen sikerrel jártak. A nyílt terepen átvágó rénszarvasokat több alkalommal is megtámadták a sasok, a kamerák több sikeres kísérletet is filmre vettek.

Bár a készülő dokumentumfilmbe ezek a jelenetek nem kerülnek bele, mert túl távolról filmezték őket, a BBC a honlapján közzétette az egyiket.

„Az egyik támadásnál a sas legalább egy kilométer magasról zuhant majdnem függőlegesen, óriási sebességgel, majd az utolsó pillanatban siklani kezdett és a borjú hátát célozta meg. Egy madár számára óriási veszélyekkel jár egy ilyen támadás, hiszen áldozata sokkal nagyobb és nehezebb nála" - magyarázta a látottakat Ted Oakes.

Forrás: Blikk