jászkiséri őzagancsTavasszal, május közepétől kezdődik az őzbak vadászati idénye. Múzeumunk számos aranyérmes őztrófeával rendelkezik, közülük néhány rekord nagyságú. Ezek egyike a képen látható, kalandos sorsú jászkiséri őzagancs.
A német Paul Riegel 1975-ben hozta terítékre a kiváló agancsot viselő bakot. Az őzagancs a Nemzetközi Vadászati Tanács (CIC) adhock bizottsága által előzetesen 227,55 pontot kapott. Az 1978-ban Romániában, Bukarestben rendezett Nemzetközi Vadászati Kiállításon viszont semmiképpen sem szárnyalhatta túl Nicolae Ceausescu, a román kommunista párt főtitkára által elejtett őzbak agancsát. Ezért nem kaphatta meg itt az I. helyezést. Akkor a magyar résztvevő nélküli bíráló bizottság döntése alapján a II. helyre szorult 210,72 CIC ponttal.

18 év elteltével a magyar fellebbezési kérelem jóváhagyásának köszönhetően - 1996-ban a Budapesti Naturexpo Nemzetközi Vadászati Kiállításon - a trófeát újrabírálták, amelynek eredményeként 251,53 CIC pontot ért el. A jászkiséri bak végül mégsem lett világrekord, „csak" második, mivel időközben, 1983-ban Svédországban egy ennél is erősebb agancsú bakot ejtettek el.

Mindezek ellenére a trófea a legértékesebb gyűjteményi darabunk, s az állandó vadászati kiállítás becses tárgyaként külön vitrinben őrizzük.

Írta: Bányai József

Forrás: Magyar Mezőgazdasági Múzeum