durva módszerekkel dolgoznak a rapsicokMár az élőállatot is viszik az orvvadászok Somogyban. Néhány napos dámborjakat fognak el, azokért sokkal több pénzt kapnak. Egész rabsic iparág fejlődött ki Somogyban: sokszor találnak az erdőkben levágott fejű szarvasokat is. Most már egyre kevesebb vadat ölnek meg azért, hogy megegyék. A rabsicok évente 100-120 millió forint kárt okoznak a vadásztársaságoknak.

Az egyik legrégibb orvvadász módszerrel fogják el a vadakat. A vadváltókra teszik ki a hurkot, amelyekben aztán az állat órákig, sőt napokig vergődik, mire elpusztul.
Fehér Péter fővadász így fogalmazott az esetek kapcsán:
- Rendkívül szívbemarkoló, mert mi tudjuk azt, hogy az a jószág mennyit szenvedett, és azt is tudjuk, hogy körülbelül száz ilyen vadból tíz kerül elfogyasztásra, a többi az ott fog maradni, és a hollók, nyüvek martalékévá válik.

Egyre kevesebb vadat ejtenek el a húsáért. Egész orvvadász iparág fejlődött ki: a rabsicok vendégeket fogadnak, és éjjellátóval, íjjal ejtik el a szarvasbikákat. Több állatot is találtak a vörösalmai területen levágott fejjel. Évente harminc-negyven millió forint a kár a Sefag területén. Somogyban több mint százmillió.
- Egy érdekes új orvvadászati mód kezd kialakulni - számolt be lapunknak Buzgó József, a Sefag Zrt. vadgazdálkodási osztályvezetője - élve fogják be a vadat, és előállatkereskedőknek adják el, sokkal nagyobb pénzt kapnak érte, mintha elpuszítanák az állatot vagy elfogyasztanák.


Egy néhány napos dámborjú ugyanis harminc-negyven ezer forint. A húsa viszont ehetetlen. Élő állatot a rendőrök is találtak már egy autó hátsó ülésén. Idén eddig harminc ügyet fejeztek be a rendőrök. Razziáznak a közutakon és a vadászokkal együtt is. Fegyvert már az erdőben is találtak, de nehéz a dolguk. Bíró Gábor, a Somogy Megyei Rendőrfőkapitányság sajtóreferense szerint sokszor sajnos eléggé késésben vannak, mert már csak a tetemeket találják meg, és igazából ezekből elég nehéz egy nyomozást indítani. A vadászok is felvették a harcot a rabsicokkal: őrző-védő kutyákkal járják az erdőt, és több utat bekameráztak Somogyban.

Forrás: KaposPont