hódok költöztek a védőgátraHódok költöztek a csehországi Dyje folyó egyik védőgátjára, amely az állatok masszív várai miatt, már egyre nehezebben bírja el a nekifeszülő víznyomást, és könnyen áradást okozhat a környező településeken.

A ausztriai és szlovákiai határokhoz közel fekvő csehországi Breclav városának védőgátján a legutóbbi ellenőrzések alkalmával összesen 66 hódvárat számoltak össze a szakemberek. A breclavi városháza természetvédelmi osztályának illetékese, Vilem Vyhnalek szerint, a töltés egyik oldalán 51, míg a másikon 15 apró erődítményre bukkantak.
"Ez igazi fenyegetést jelent" - mondta a cseh Pravo című lapnak adott interjújában és hozzátette, hogy, árvíz esetén a védőgát nem bírná el a víznyomást nagyjából négyezer településnek okozva ezzel jelentős károkat. Az általában faágakból összetákolt várakat valószínűleg egy vagy két hódcsalád készítette. Ám az állatok elfogása és elszállítása nem oldaná meg a problémát, ugyanis rengeteg van belőlük a környéken és a távozók helyére előbb-utóbb biztosan újak érkeznének - mondta Lenka Hamsikova, a prágai Cseh Természettudományi Egyetem szakembere.
Vyhnalek szerint a megoldás az lenne, ha egy réteg terméskövet szórnának rá a gát tetejére, habár ez 30 millió koronába (nagyjából 310 millió forint) kerülne. A térség polgármesterei és vízügyi szakemberei egyébként már tavasszal felhívták a figyelmet a hódok okozta veszélyre, mikor a Morava folyó áradt, amelybe a Dyje is torkollik. Habár a hódok száma rendkívül magas és rengeteg kár írható a számlájukra, mégis védett fajnak számítanak a Cseh Köztársaságban.

Forrás: MTI