gallyazzák a fenyőket a tolvajokMilliós károkozásokkal elindult a dél-zalai falvakban az idei fenyőszezon. Meglopták, az igazát keresi.

Nemespátró - Fenyőgally-tolvajok okoztak majdnem egymillió forintos kárt a hét végén Dömötörfy Jánosnak. A férfi állítja: tetten érte őket, azonban az ötfős csoport valamennyi tagja tagad.

Az őstermelő pénteken sétált ki birtokára, ahol megdöbbenve konstatálta, hogy egy öttagú brigád serénykedett a 10-12 éves normann fenyőfák között - éppen azon voltak, hogy legallyazzák őket.

- A szomszédos terület gazdája felügyelet nélkül, de vágási engedéllyel engedte a fenyvesébe gallyazni ezeket az embereket, akik áttévedtek a miénkbe is - idézte fel a férfi. - Már messziről láttam, ahogy nyesték a fáinkat. Rájuk kiáltottam, mire visszafutottak a szomszéd területére. Egy csomó gallyat azonban már átvittek oda, rájuk ismertem. Természetesen, kihívtam a rendőröket, de hiába, az elkövetők öten állították: nem jártak a fenyvesünkben, és éppen be akarták jelenteni, hogy valaki csomagba rakott gallyakat hordott a szomszéd ültetvényébe. Így aztán hiába mondom, hogy a két szememmel láttam őket, állítólag ez nem elég bizonyíték...

Az őstermelő hozzátette: nem is az anyagi veszteséget fájlalja, hanem azt, hogy a kár után még neki kell bizonygatnia igazát. Pedig előbbi sem kevés: a 200 növény karácsonyfának ment volna Budapestre, ami 4000 forintos átlagárral számolva is 800 ezer forintot taksál. De nem ő az egyedüli károsult, hozzá hasonlóan jártak még hárman, köztük a szintén pátrói, 68 esztendős Borsos Ferencné is, akinek körülbelül félszáz fája bánja. A somogyi gallyazókat megbízó férfi amúgy a néni sógora, aki érdeklődésünkre elmondta: szabályos szerződést kötött a csapat vezetőjével, akit komoly embernek ismert meg. Szerettük volna elérni őt is, azonban letiltotta a mobiljára érkező hívásokat.

A kanizsai kapitányság bűnügyi osztálya lopás kísérlete miatt folytat büntetőeljárást. Saját szemével látta a lopást, de nem hisznek neki.

Forrás: Zalai Hírlap