vadászíjászMájus közepén egy új szakmai bizottság kezdte el működését a MISZ.-en belül. A Vadászíjász Szakmai Bizottság létjogosultságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy ma Magyarországon több ezer íjász érdeklődik a vadászíjászat iránt. Az íjas vadászat sportszakmai fejlődéséért dolgozó szakbizottság elnökével Dr. Zoltán Leventével beszélgettünk.

Bemutatná néhány mondatban a szakbizottság tagjait?

A bizottságban hárman dolgozunk, mondhatni heti rendszerességgel. Mindhárman aktív vadászíjászok vagyunk, így nem csak asztal mellől ismerjük azt a területet, amelyet képviselni, fejleszteni és támogatni kívánunk. Nagy Gábort – azt hiszem – sokaknak nem kell bemutatni, az ő 3D-s szakmai tapasztalata mindenképpen garancia a bizottság sikeres működéséhez. Szabó Zsoltot, mint vadász szakújságírót ismerheti a kedves olvasó. Az ő képességeit a kommunikáció és a marketing terén kamatoztatja a bizottság. Jómagam évtizedes vezetői tapasztalattal a hátam mögött bátran mondhatom, hogy a stratégiai tervezés és irányítás valamint csapatépítés terén vannak ismereteim. Természetesen rajtunk kívül sok vadász és vadászíjász barátunk vesz még részt a munkánkban, s a jövőben is minden olyan segítséget szívesen fogadunk, amelyek a céljaink eléréséhez hozzásegítenek.

Melyek ezek a célok?

Talán a legfontosabb, hogy emelni kívánjuk a vadászíjászat társadalmi elfogadottságát. Szeretnénk elérni, hogy minél szélesebb körhöz eljussanak olyan alapinformációk a vadászíjászatról, amelyek valós és pozitív képet mutatnak e tevékenységről.

Miért tartják fontosnak azt, hogy – sarkítva a helyzetet – a trafikos néni is ismerje a vadászíjászat mikéntjét?

Nem az a célunk, hogy a magyar társadalom minden tagját vadászíjásszá képezzük ki. Az alapinformációkon van a hangsúly. Már bőven elértük a célunkat, ha a társadalomban kialakul egy pozitív kép a vadászíjászokról, azokról az emberekről, akik az etikus vadászat elkötelezett hívei, akiket a természetszeretet vezérel.

A puskás vadászok tisztában vannak a vadászíjászat alapdolgaival?

E téren még nagyon az út elején tartunk. Mindenképpen fontos feladatunk lesz a jövőben, hogy a vadászszakmai szervezeteken keresztül, vagy akár közvetlen módon minél több vadász, vadásztató megismerje a vadászíjászat lehetőségeit, korlátait. A vadászkamarákkal egyébként egy másik fontos feladatunkkal kapcsolatban már felvettük a kapcsolatot, ez pedig a vadászíjászat oktatásának és vizsgarendszerének átgondolása, változtatása.

Mit tervez a szakbizottság ezen a téren?

Szükséges, és a vadászíjászok táborának növelése érdekében elengedhetetlen, hogy a Vadászíjász Kiegészítő Vizsgát ne csak a Fővárosi és Pest Megyei Kamaránál, hanem bármely megyei testületnél le lehessen tenni. Sőt, ezen túlmenően szeretnénk elérni, hogy a vadászíjászat elméleti vizsgarésze az Állami Vadászvizsga elméleti részébe beépüljön. Ezáltal az Állami Vadászvizsgán a vizsgázó – ha ezt külön kérte és jelezte – letehetné a vadászíjász kiegészítő vizsga elméleti részét egy azon helyen és testület előtt.

Ha ismereteim nem csalnak, a vadászíjász vizsgának gyakorlati része is van. Ezzel mi a tervük?

A gyakorlati vizsgáztatás metódusát is úgy szeretnénk megváltoztatni, hogy az minél több ember számára kényelmesen elérhető legyen. A szakbizottságnak elemi érdeke, hogy bővüljön a vizsgaalkalmak és a vizsgahelyszínek száma, ezáltal növekedjen a vadászíjászok tábora.

A kérdésre konkrétan válaszolva azt szeretnénk megvalósítani, hogy a gyakorlati vizsgát minden olyan lőtéren, íjászklubnál le lehessen tenni, ahol az adott helyszín megfelelő szakmai akkreditációval rendelkezik. Természetesen magán a vizsgán az adott megyei Vadászkamarák és a MISZ által delegált tagokból álló vizsga-bizottság venne részt.

Jelenleg milyen feladaton dolgozik a szakbizottság?

Az ópusztaszeri Íjászat Napján mutatkoztunk be először a nagyközönségnek. Az erre való felkészülés rengeteg munkával járt. A helyszínen kérdőíveket töltettünk ki a látogatókkal, és szakmai előadásokon, kerekasztal beszélgetéseken válaszoltunk a vadászíjászattal kapcsolatban felmerülő kérdésekre.

Jelenleg a beérkezett kérdőívek értékelése folyik, valamint elkezdtünk kidolgozni egy vadászíjász versenyszabály rendszert, amely alapján a megrendezett versenyek kifejezetten vadászíjász körülményeket megközelítő, vadászíjász gondolkodást kívánó megmérettetések lesznek.

Forrás: MISZ