elefántvadászat thaiföldön a tiltás ellenéreAnnak ellenére, hogy Thaiföldön 1970 óta tilos a vadon élő elefántok kereskedelme és vadászata, a turisták igényeinek és az ázsiai (főleg kínai, japán és thaiföldi) piac elefántcsont-kereslete miatt jelentősen csökkent a vadon élő elefántok száma. Becslések szerint mára csak 1000-3000 elefánt él a vadonban Thaiföldön.
A TRAFFIC legutóbbi tanulmányában arra mutat rá, hogy a korrupció, a legális kiskapuk és a törvényi végrehajtás hiánya egyaránt hozzájárul a veszélyeztetett ázsiai elefánt populációjának megfogyatkozásához. Thaiföldön a vadon élő elefánt védett. A háziasított elefántról viszont egy 1939-es törvény a tehénnel, a vízibivallyal és más haszonállatokkal együtt rendelkezik. Ebben a törvényben nem tiltják a thaiföldi eredetű háziasított elefánt vagy elefántcsont birtoklását, eladását. A Science Direct (tudományos cikkadatbázis) arra világított rá, hogy a háziasított elefántokat a törvény szerint nem kell nyolc éves korukig nyilvántartásba venni. Ez azt jelenti, hogy sehogy nem lehet kideríteni, vajon az elefántborjú a vadonban született-e vagy fogságban.

A hatóságok nem foglalkoznak azzal sem, hogy Mianmarból elefántok százait importálják, hogy kielégítsék a thai turisztikai iparág elefántok iránti igényét. Ezeket az elefántokat thai turisztikai cégeknek adják el kalandtúráztatás céljából.

A jelentés azt is hangsúlyozza, hogy a helyi hatóságok és a nemzetközi közösség nyomása ellenére virágzik az elefántcsont-kereskedelem. A kenyai és etióp vámosok nemrégiben összesen mintegy 1.5 millió dollár értékben foglaltak le elefántcsontot. A szállítmányok eredetét nem lehetett tisztázni, de állítólag Thaiföldre tartottak. Idén mindezidáig 128 elefántot öltek meg az elefántcsontért Kenyában a tavalyi 98-cal szemben. Az elefántcsont iránti egyre nagyobb ázsiai kereslet miatt az elefántcsont ára meredeken emelkedik és kilója akár az 1000 dollárt is elérheti.

Természetvédelmi szakemberek úgy gondolják, hogy kezdeti lépésnek megtenné, ha lehetővé válna az elefántcsont és az élő elefánt teljes körű regisztrációja a kereskedelmi ágazat számára.

Forrás: WWF