prérifarkasok tépték szét az énekesA 19 éves Taylor Mitchell első lemezével turnézott a kanadai keleti parton, amikor szerdai fellépése előtt kirándulni indult Új-Skócia egyik nemzeti parkjába. A lányt itt támadta meg két prérifarkas, és bár kiabálására felfigyelt két kiránduló, már nem sikerült megmenteni. Az állatok úgy szétmarcangolták, hogy a kórházban belehalt sérüléseibe.

A 19 éves Taylor Mitchellt a kanadai folkzene egyik legígéretesebb ifjú énekesi és dalszövegírói tehetségének tartották, pedig csak két évvel ezelőtt került be a zeneiparba. Rövid pályafutása ellenére hamar feltűnt a neve a Kanadai Folkzenei Díjra jelöltek listáján, első lemeze ez év tavaszán jelent meg. A tragikus balesetkor épp ezzel turnézott Kanada keleti részén. „Odavolt a természetért és imádott kirándulni” – nyilatkozta a Canadian Pressnek Mitchell menedzsere, Lisa Weitz, aki arról is beszámolt, a fiatal lány nagyon lelkes volt, hogy végre új közönség előtt mutathatja be For Your Consideration című első albumát [1]. Taylor Mitchell weblapján [2] több mint 45 oldalnyi részvétnyilvánító bejegyzés született, amióta menedzsere közzétette halálának hírét.

Szétmarcangolták a prérifarkasok, nem élte túl
Mitchell, akinek egy tucat koncertet kellett volna lenyomnia a Kanada keleti részén található tengeri tartományokban [Maritimes – a szerz.], kedden döntött úgy, hogy mivel csak szerdán kell legközelebb fellépnie, kirándul egyet az Új-Skóciában fellelhető Cape Breton Highlands Nemzeti Parkban. A lány, aki egyébként szeretett egyedül túrázni járni, egy olyan ösvényen indult el [3], ahol - mint később kiderült - már történt prérifarkas-támadás, igaz, akkor nem volt végzetes.
Az énekesnőre ezúttal két prérifarkas támadt rá, és mire segélykiáltásait meghallotta egy arra kiránduló pár, már több súlyos sebből vérzett. A kirándulók hívására kiérkező rohammentősök a helyi kórházba szállították, ahonnan mentőhelikopterrel vittek át Halifaxba. Megmenteni azonban már nem tudták, a súlyosan sérült énekesnő szerdán hajnalban fél négykor hunyt el.
Paul Maynard, az Emergency Health Service munkatársa a Canadian Pressnek elmondta, sokat nem tehettek a folkénekesnőért, állapota már akkor is kritikus volt, amikor a rohammentősök megérkeztek a nemzeti parkba. „Rengeteg vért vesztett. Korábban még sohasem hallottam ilyen durva prérifarkas-támadásról” – mondta Maynard. Biológusok szerint a prérifarkasokra nem jellemző, hogy emberre támadjanak, mivel ragadozónak tekintik, ezúttal inkább fiatal, tapasztalatlan példányok vakmerősége állhatott a háttérben, ami - Mitchell szerencsétlenségére - eredményesnek bizonyult.
Még sosem öltek embert
A parkőrök még kedden, a baleset napján lelőttek egy példányt, ám a nemzeti park főfelügyelője, Helen Robichaud nem biztos benne, hogy a támadó állatok egyikét lőtték ki. A főfelügyelő arról is felvilágosította a Canadian Press-t, hogy bár az elmúlt 15 évben több prérifarkas-támadást is feljegyeztek – a média legutóbb Jessica Simpson prérifarkas által elragadott kutyáját őrizte meg [4] az örökkévalóságnak -, de még sohasem hallottak olyan agresszivitásról, ami végzetesnek bizonyult volna. Ilyen adatokról még a Környezetvédelmi Minisztériumnak sincs tudomása, amióta az állatokat az 1970-es években felfedezték a környéken. A Mitchell által is látogatott ösvényen 2003-ban már történt egy prérifarkas-támadás: akkor egy tinédzser karjára ugrott rá egy példány, ám a szüleinek sikerült elkergetniük az állatot.

Germain LeMoine, a kanadai nemzeti parkok biológusa szerint vajmi kevés az esély arra, hogy az agresszív állatok veszettség vagy kölykeik védelme miatt marcangolták szét a fiatal énekesnőt. A vadállatokat tanulmányozó új-skóciai biológus, Bob Bancroft vizsgálatai azt mutatják, a prérifarkasok inkább távolmaradnak az embertől, ugyanis ragadozóként tekintenek rá. Ez azonban nem igaz a fiatalabb, tapasztalatlan példányokra. „Ezek az egyedek valószínűleg úgy ítélték meg, hogy az áldozat könnyen megtámadható, és próbálták megszerezni maguknak". Más vélemények szerint a Mitchellre támadó állatok prérifarkas és farkas keverékek lehettek, ami szintén magyarázhatja szokatlan merészségüket. Ez utóbbit alátámaszthatja az is, hogy a környéken található egyedek állítólag nagyobbak átlagos társaiknál, súlyuk akár a 27 kilót is elérheti.
A halifaxi Dalhióouise Egyetem professzora, Simon Gadbois a védekezésre is adott tippet a Canadian Pressnek nyilatkozva. Eszerint „a legrosszabb dolog, amit tehetsz, hogy elszaladsz. Integetni kell és kiabálni, hogy kinyilvánítsd, te vagy az erősebb” - tanácsolja.
Ethel Merry, aki a támadás helyszínétől mindössze tíz kilométerre üzemeltet egy szállodát, már többször is találkozott a környéken prérifarkasokkal. Elmondása szerint olyan is előfordult, hogy az állatok csapatban indultak a szomszédos farmra, és állatokat gyilkoltak meg. Merry úgy véli, a folyamatosan szaporodó prérifarkasok számát kontrollálni kellene, ugyanis ő sokszor már a házból is fél kilépni.

Forrás: Index