vadbalesetKét nap alatt három vadbaleset is történt Szombathely mellett. Tavaly 50-et jelentettek be a rendőrségnek egész évben, idén eddig 42-t. A rendőrök fokozott óvatosságra intenek, a vadászok pedig azt mondják, érdemes felszerelni az autóra a pár száz forintos vadriasztót, annak ellenére is, hogy a hatékonysága egyes vélemények szerint csak 25 %-os.
Rendkívül veszélyes a 8-as főút Csákánydoroszlónál, Rönöknél, vagy a 84-es Dukánál. A legtöbb vadbaleset Sé és Torony környezetében történt.

Ezt mutatja a 89-es főút Bucsu felé vezető szakaszán egy vérfolt is. Nagy a forgalom az úton, és a már learatott kukoricaföldön is. Az erdős részen pedig, hogy a vadakat elriasszák, különleges prizmákat szereltek az útjelző oszlopokra. Itt csökkent is a vadelütések száma. A vadászkamara elnöke szerint érdemes vadriasztót szerelni az autóra. Így csökken a veszély. De érdemes lassabban menni az ütközések elkerülése érdekében. A törvény szerint a vadbaleset két veszélyes üzem találkozása.

Gagyi István - alelnök, Vas Megyei Vadászkamara
"A vad által okozott kárért akkor felel a vadásztársaság, ha ráutaló magatartást tanúsít, például hajtást végez, és ezt nem jelzi a járművezetők felé, nem helyez el jelzőtáblákat."

Ahol sok vadbaleset történik, oda a vadászatra jogosult kérheti a veszélyt jelző táblák kihelyezését.

Nemes Piroska
"A 87-es főút kőszegi szakaszán szinte naponta történik vadelütés, az este is volt kettő. Veszélyt jelző tábla viszont még sincs. Vas megyében évente közel 200 vadbaleset történik, az esetek egyharmadában olyan helyszínen, ahol nem figyelmeztet tábla a veszélyre."

A nagyvadak csoportosan járnak. Ezért ha egyet elkerültünk, nem nyugodhatunk meg, hogy nem jön másik. A 87-es főúton két autós két őzet ütött el majdnem egy időben.

László Péter- főhadnagy, közlekedésrendészeti osztályvezető, VMRFK
"Nem kell bejelenteni, de a tapasztalat szerint bejelentik az autósok."

A szabályok szerint a vadásztársaság akkor sem köteles az autóban keletkezett kárt megtéríteni, ha nem jelezte tábla a vadveszélyt.

Forrás: Szombathelyi TV