lelőtték az orvvadásztNagyberezna közelében tragikus véget ért az orvvadászat egy helybeli férfi számára, aki a rendőrökkel folytatott dulakodás közben halálos lövést kapott.

A rövid rendőrségi hír nem közöl részleteket, nem világít rá a valós tényekre, a tragédia körülményeire. Így aztán különféle mendemondák kelnek szárnyra hőssé változtatva az áldozatot és gyilkosoknak titulálva a rend őreit.

A Nagybereznai járás erdőkkel sűrűn benőtt régió. Az ottani vadgazdálkodásnak köszönhetően más térségekhez képest jelentős egyedszámban találhatók itt szarvasok, őzek, vaddisznók, de az apróvadállomány is jelentős. Ez is magyarázza, hogy az utóbbi időben egyre gyakoribb az orvvadászat. Ezek az álnimródok lövöldöznek mindenre, ami mozog. A hegyek közé szorult falvak lakossága birtokában pedig meglehetősen jelentős az illegális fegyver arzenál. A rendőrök gyakran koboznak el a világháború idejéből származó puskákat, karabélyokat.
Néhány napja is azért vonultak ki a hatóság emberei a régió településeire, hogy kiszűrjék a rejtegetett fegyvereket, elejét vegyék az orvvadászatoknak. Mint arról Vaszil Ponzel, a járás rendőrkapitánya tájékoztatta a médiát, rendszeresített bűnmegelőzési akciót szerveztek, melyet egy külön erre a célra alakított egység hajtott végre.
A szabályzatnak megfelelően az ilyen feladatok teljesítése közben minden rendőrnek kötelező golyóálló mellényt és szolgálati fegyvert viselni. A vadorzók lefülelésére a helyi sportvadászok segítségét is igénybe veszik, mivel azok ismerik jól az erdei csapásokat.

Így történt ezúttal is. Bejelentés érkezett, hogy illegális vadászok garázdálkodnak az egyik védett területen, ahol semmilyen vadászati tevékenység sem engedélyezett. A riasztás Csontos (Kosztrino) térségéből jött. A rendőrök a megadott területen megtalálták az éppen zsákmányra leső társaságot. Az Izs márkájú vadászpuskákkal felfegyverkezett vadorzók ellenállás nélkül engedelmeskedtek a felszólításnak és átadták a puskákat. Három csontosi fiútestvér akadt horogra. A rendőrök gépkocsijához érve azonban egyikük váratlanul támadólag lépett fel. Megragadta a közeg karját és megkísérelte megszerezni annak szolgálati fegyverét. A két férfi között dulakodás támadt, melynek hevében Andrij K. törzsőrmester kénytelen volt a szolgálati Makarovot használni. Egyetlen lövéssel megállította ellenfelét, aki súlyosan megsebesült, s nem sokkal később meghalt.

Az erdei incidenst követően hivatalos ügyészségi vizsgálat indult. Ugyanakkor a rendőrség belső elhárítása is nyomozást indított annak kiderítésére, hogy indokolt volt-e a fegyverhasználat. A hatályos törvény értelmében a szolgálatban lévő rendőr abban az esetben használhatja lőfegyverét, ha az őrizetbe veendő személy ellenállást tanúsít és a hivatalos közeg fegyverének megszerzésére irányuló mozdulatokat tesz.

Forrás: Kárpátinfó