lopják a fákat a fatolvajokIdén is sokan vannak, akik a drága téli tüzelőt nem törvényes úton szerzik be.  A rendőrség azonban az eddiginél is több ellenőrzést tart.

Ipari mennyiségben lopják a fát, Tolna megyében helyenként kisebb erdőket tarolnak le a tolvajok. - A tettesek tűzifának vihették el az akácot - kesergett egy erdőtulajdonos. - Rövid idő alatt majdnem egymillió forint értéktől szabadítottak meg a fatolvajok - mondta egy szakadáti férfi. - A rendőrség korrekt módon nyomozott, de mikor kiderült, hogy nem őriztük az erdőt, az eljárást lezárták. Országos szinten évente 75 milliárd forint írható a tolvajok számlájára. A bandák rettegésben tartják a tolnai gazdálkodókat is. Varsádon tavaly előtt lehetőséget kínáltak a lakosságnak arra, hogy az erdőből takarítsák ki a száraz fákat, gallyakat, ám ezzel a legális megoldással akkor nemigen élt senki. Tavaly a közútkezelővel kötöttek megállapodást, amely szerint az utak mentén kivágott fákat a rászoruló családok kapták meg. Tamási és Bonyhád térsége nem szűkölködik erdőkben, de a fatolvajlás más településeken sem ismeretlen jelenség, főként mióta a tüzelőanyagok ára igen magasra emelkedett. Más kérdés, hogy a környékbeli polgármesterekkel beszélve kitűnt: a falopás - jelenleg legalábbis - nem tartozik a legégetőbb problémáik közé a térségben. Igaz, a lopásokat ma már a rendőrség vizsgálja ki, nem a jegyzők. A falopás mértékét persze nem csak a meteorológiai viszonyok határozzák meg. A környékben jelentős erdőterületeken gazdálkodó Gyulaj Zrt. főmérnöke, Antli István lapunknak elmondta: az idén lényegesen nem romlott a helyzet, és már ez is eredménynek számít. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy négy éve egy őrző- védő cég vigyázza az erdőket. Ennek már széles körben híre ment, így a rendszeres ellenőrzés a megelőzést is szolgálja. Ennek ellenére akadnak ügyek, tettenérés is volt a közelmúltban. Antli István szerint a falvakkal határos területek csábítanak inkább a falopásra. Jellemzően a már kitermelt, összerakott fát viszik el, általában kisebb mennyiségben. A sikeres védekezést segíti az is, hogy a Gyulaj Zrt. a tamási, paksi, dombóvári és bonyhádi rendőrkapitányságokkal együttműködési megállapodást kötött. A tolvajok általában tisztában vannak azzal, hogy ki az erdő gazdája. Legalábbis így érzi a szakember, aki szerint az állami tulajdonú erdőket elkerülik a fagyűjtők, mert tudják, az erdészek rendszeresen járőröznek. Ahol viszont nincs ellenőrzés, oda gyakran csapatostul vonulnak ki a tolvajok. Minden héten több bejelentés érkezik a rendőrségre falopás miatt, mondta Badáczy Szabolcs, a tamási rendőrkapitányság hivatalvezetője. Legutóbb Diósberény, Udvari, Szakadát, Varsád környékén jártak a tolvajok. A rendőrök a polgárőrökkel együttműködve, illetve külön-külön is járőröznek. A fát szállító járműveket megállítják, ellenőrzik a szállítmányt. Mauthner Ilona

Akár tízszer több is lehet a bírság

Júliustól új erdőtörvény lépett életbe, a korábbinál keményebb bírságok fenyegetik a bűnözőket, fatolvajokat. Az erdőgazdálkodási bírság az eddigi harmincezer forintról akár háromszázezerig is terjedhet. Rövidesen megalakul az erdővédelmi szolgálat, az operatív szervezet kapcsolatban áll a rendőrséggel és a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal szervezeteivel.

Forrás: Tolnai Népújság