nyírfajdMintegy másfél évszázaddal ezelőtt a nyírfajd még bőven lakta a Nyírség tisztásokkal mozaikos kies táját, a nyír- és égerligetek, a nyírvízlaposok lábvízében álló tölgyerdeinek területeit. Ahogy változott a táj, úgy fogyott a nyírfájd, végül a századfordulóra teljesen kiveszett a faj nemcsak az utolsó mentsvárából, a Nyírségből, hanem ezzel együtt az egész mai országunk területéről.

Egy évszázad után a jó szándék és az akarat, a természetvédők, az erdő- és vadgazdák együttes gondolatai nyitották meg a lehetséges jövőt a múltra emlékezve: nyírfajdot a Nyírségbe! 2004-ben a Hortobágyi Nemzeti Park és a Nyírerdő Zrt. a közös cél megvalósításáért a Gúthi Erdészet területén kialakítják az első voliereket, amelyek ma a Gúthi l-es telepet jelentik.

Visszatelepítés  
A nyírségi program első madarai Németországból érkeztek 2005-ben. Ezeket további madarak követték, létrejött a törzsállomány, melyek szakszerű elhelyezésére törzstelepek létesültek a Nyírerdő Zrt forrásai felhasználásával. Bekapcsolódott a szakmai munkába a Nyírerdő Zrt megbízása alapján a Debreceni Egyetem Mezőgazdaságtudományi Karának Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszéke, elvitte a program hírét a világ sok részébe a Safari Club International magyarországi szervezete, megismerhette ezt 2007-ben a Vadbiológiai Világkonferencián, Svédországban a vadbiológusok szakmai közössége. Közben mi történt a nyírfajdokkal?. Az érzékeny madarak elfogadták új lakóhelyüket, és sajnálatosan elkerülhetetlen kisebb veszteségek mellett 2007 tavaszán a nyírfajd dürgés varázslatos hangja keretezte az elsőként benépesített Gúthi telep voliereit. A később érkezett madarak is elfogadták az új telepek kínálta feltételeket és a következő évben már törzsesítésre is került az állomány a dürgési szezon előtt Ahhoz, hogy ne csak azok
éljék a fajddürgés varázsát, akik naponta gondoskodnak ezekről, hanem a visszatelepítési programot minél többen megismerjék, a Nyírerdő Zrt a Debreceni Erdészeti Igazgatóság Bánki Arborétumában egy nyírfajd bemutatót kíván kiépíteni. Itt közvetlen közelből minden látogató láthatja majd ezeket a csodálatos madarakat, átélheti a dürgés fázisait, megismerheti a faj visszatelepítési programjának mozzanatait.
Nyírfajdbemutató
A program akkor zárulhat sikerrel, ha az anyagi, szakmai háttér biztosításán túl lesz annyi életképes madár a tenyésztés eredményeképpen, amelyeket a Nyírség még kevéssé háborított élőhelyeire kiengedve, kis türelemmel viszontláthatunk.

Forrás: Hajdú Bihari Napló