vaddisznóhajtás terítékGemenc | Az idén elejtett szarvasbikák darabszámban nem, trófeasúlyban viszont jelentősen elmaradnak az átlagtól a gemenci erdőben. Mindössze két tíz kilónál nehezebb gím trófea ékíti a szarvasvadászok falát.
– A szeptemberben elejtett 132 bika közepes számúnak mondható a területen – mondja Fodermayer Vilmos, a Gemenc Zrt. vadászati osztályvezetője.

Az elmúlt három-négy évben mindig tíznél több volt a tíz kilónál nagyobb trófea, most csak két ilyen akadt. A szeptemberi átlagsúly pedig 6,42 kiló volt, ami több évre visszatekintve a leggyengébb mutató. Fodermayer a nagy dunai árhullámok utáni szúnyoginvázióban és a csapadékhiányban látja az okokat.

A pandúri erdészetnél esett a legnagyobb gím, trófeasúlya 10,62 kiló, értéke 218,59 pont. A tavalyinál több mint hetven dekával könnyebb átlagtömegű agancsok miatt több tízmilliós bevételkieséssel kell számolnia a cégnek. A borúlátó előrejelzések ellenére a vendégek száma nem esett vissza. Továbbra is van kereslet a gemenci vad iránt.

Alig kezdődött meg a vaddisznóhajtás, máris nyolcvanhat vaddisznó esett, köztük harmincöt kan. Lenesen és Felsővágásban is vadászott az öt spanyol nimród. – Az ártérben vadszámlálás zajlott a napokban. Ennek nyomán – az árvíz, illetve a szúnyoginvázió miatt – a szarvasborjúknál ötven, míg a vadmalacoknál hetven százalékkal csökkentették a lelövési tervet – tudtuk meg az osztályvezetőtől.

Forrás: BAON