vadászkalapokZalaegerszeg (hp) - A megyei vadászkamara és vadászszövetség csütörtöki rendezvényén a vadászkalap viseléséről, a vadászok számára elmaradhatatlan ruhadarabhoz fűződő szokásokról tartottak előadást.
Mint Feiszt Ottó, a Zala Megyei Vadászszövetség elnöke megnyitójában elmondta, sok vadász nem tudja, a vadászat különböző mozzanatainál, vagy akár társadalmi eseményeken, mit csináljon a kalapjával. Mikor tarthatja a fején, mikor illik levenni, megemelni? Ebben próbáltak a rendezvénnyel a fiatalabb, vagy a szokásokban járatlanabb társaiknak támpontot nyújtani egy érdekes előadással. Ebben nem is csalatkozott senki. Az érdeklődők Wallendums Péter, a Vadászati Kulturális Egyesület alelnökének előadásából valóban minden részletre kiterjedő eligazítást kaptak a fejfedő ügyében.

A vadászruhatár ez elmaradhatatlan darabjának még a teljesség igénye nélkül is nagy az etikettje: Reggel a vadászatra érkezéskor mindig az újonnan érkezőnek illik odamenni az ott levőkhöz, és ha kezet fognak a vadászok, akkor a bal kézzel megemelik a kalapot, jobb kézzel kezet fognak, és egymás szemébe néznek. A távolabb álló, ismeretlen vadász felé is illik megemelni a kapalot, és legalább bólintani. A kalapemelés a tiszteletadás jele. A vadászat előtti reggeli eligazításon viszont nem szükséges levett kalappal állni. Viszont társas vadászaton a lőállás elfoglalásakor is egy kis kalapemeléssel jelezheti vadász a szomszédjának, hogy megérkezett, elfoglalta a helyét. A vad elejtése után szokásos töretet a kalap bal oldalára kell tűzni. A kalap kapcsán azt is megtudhattuk, hogy a szalonka oly nagy becsben áll a vadászok előtt, hogy azt a kalapban illik a terítékhez vinni.

Forrás: Zalai Hírlap