lefejezett szarvastetemet találtakTrófeavadászok garázdálkodtak Paláston, a brutálisan megcsonkított állatot szombaton ölhették meg.
Palást. Egy lefejezett szarvas tetemére bukkantak a vadászok Paláston. A brutálisan megcsonkított állatot valószínűleg szombatra virradóra ölték meg ismeretlen tettesek.

A falu Lapos elnevezésű részében, egy mintegy nyolchektáros szántóföldön találták meg a tetemet. Helység Károly, a helyi Les (Erdő) Vadásztársaság elnöke elmondta, mivel nem láthatta a vad állkapcsát és az agancsát, nem tudja pontosan meghatározni a korát. A maradványok alapján úgy öt-hat éves, ereje teljében lévő, szépen fejlett állatról van szó. Egy ilyen szarvas élősúlya átlagosan 150 kilogramm, mivel a párzás utáni időszakban járunk, úgy 120-130 kilogrammra saccolja az elejtett példány súlyát. Az agancsát látatlanban 150-170 pontosnak véli. A rendőrség a kárt körülbelül 300 euróra (9 ezer korona) becsüli. Helység Károly szerint mindenképpen nagyobb kár érte a vadásztársaságot. Összehasonlításként elmondta, idén külföldi vadászok egy 180 pontos agancsú példány kilövéséért mintegy 2300 eurót (69,3 ezer korona) fizettek a társaságnak.

Helység Károly elmondta, az a terület, ahol a lefejezett vadat találták, az orvvadászok kedvenc „vadászterülete”, hiszen alig 150-200 méterre van a Nagykürtös felé vezető főút. Kényelmesen, könnyedén szállíthatják el az elejtett zsákmányt. A szarvas úgy 200 méterre feküdt az országúttól. Megtalálták a fej vonszolásának nyomait a mezőről az árokig. Mindkét oldalon lábnyomok voltak, tehát legalább ketten voltak a tettesek. Az úttesten találtak egy töltényhüvelyt is, de úgy tűnik, ezzel félre akarták vezetni a rendőröket, mert a golyónyom szerint nem olyan típusú fegyverrel végeztek az állattal, mint amilyen a lövedék.

A vadásztársaság területén mintegy 30 szarvast tartanak számon. Idén négy kilövésére kaptak engedélyt. Egy példány már elkelt, egyet pedig elintéztek most az orvvadászok. A húst már nem lehetett felhasználni, mivel majdnem 30 órával az elejtés után találták meg a tetemet. A szabályok szerint elásták a maradványokat. Helység Károly elmondta, évente egy-két orvul elejtett állatról szereznek tudomást, ennél persze több is lehet. Nem ritka a fej nélküli tetem. Eladni nehéz egy így megszerzett trófeát, inkább saját célokra zsákmányolhatták.

Forrás: Új Szó