rálőtt a vadász az autóraA lövést csak figyelmeztetésnek szántam - mondta az a hivatásos vadász, aki rálőtt a rapsicnak vélt férfi autójára, úgy hogy közben annak 3 éves gyereke és felesége is a kocsiban ült. A vadászt a megyei bíróság munkájától egy évre eltiltotta, s foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetésért 300 napi tétel, 120 ezer forint a büntetése.
Rékasi Csaba (44) a Pacsai Vadásztársaság hivatásos vadásza 2007 augusztus 2-án késő délután az Egeraracsához közeli János-hegyre hajtott fel Lada Nivájával felesége társaságában. Itt találkozott össze a vadászkörökben régóta rapsicként számon tartott M. Józseffel, aki rendszám nélküli Mitsubishi személyautójával kirándult. (A férfi ellen azóta már vadlopás gyanújával eljárás indult.) Vele tartott hároméves fia, felesége, sógornője és annak két gyermeke. Autójukkal megálltak, épp kiszálltak, amikor odaért a vadász, aki nem sokkal előtte lövést hallott. Mivel úgy gondolta, ehhez köze lehet a csoportnak, igazoltatni akarta őket s átvizsgálni az autót. Ezért a Mitsubishi jobb első ajtajához lépett, ahol a sofőr felesége és gyermeke ült, épp szálltak volna ki. A vadász kiabálni kezdett velük, behajolt a kocsiba és az ülések között fekvő zöld málhazsákot kirántotta.

A sofőr a durva fellépéstől megijedt, elindult az autóval, megfordult és a Lada Niva mellett elhajtott. Rékasi Csaba elővette puskáját, csőre töltötte és a távolodó autó jobb első felnijébe lőtt. Az autós utasait hátrahagyva elrobogott és a körzeti megbízottal tért vissza családjáért.

A vadász a büntetőeljárásban nem ismerte el felelősségét. Először arra hivatkozott, hogy orvvadászaton érte a csoportot és az ülések között vadászpuskát vélt látni, amit ki akart venni, de végül nem tudott. A lövést csak figyelmeztetésnek szánta. Később tettét azzal magyarázta, hogy az elrobogó autó a felesége életét veszélyeztette, ezért vette kézbe a puskát, amely szerencsétlen módon elsült.

Ezzel szemben a megtámadottak másként idézték fel az esetet. A vadász agresszíven lépett fel, ordítozott, s nem látták, hogy a felesége kiszállt volna, így az autójuk sem robogott felé. A történtek nagyon megviselték a családot.

Az igazságügyi szakértő véleményéből kitűnt, a fegyver nem célzottan, hanem az autó felé irányban tartva, de nem véletlenül sült el. Az első fokon eljáró egerszegi városi bíróság úgy találta, hogy Rékasi a szabályokat megszegve, több ember életét veszélyeztetve használta fegyverét.

A vádlott fellebbezett az ítélet ellen. A megyei bíróságon a vád képviselője is felmentést indítványozott, mondván nem történt veszélyeztetés, a cselekmény csak szabálysértésnek minősíthető, de az elévült. Ettől az állásponttól eltérően a másodfokú bíróság bizonyítottnak találta a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségét. Az autóban ülők testi épsége veszélyben forgott a mozgó járművet ért lövéstől, ami balesetet idézhetett volna elő. Emellett a 3 éves gyermek mentálisan sérült, lelki egészségét súlyosan érintették az események. Ezért a büntetést helybenhagyta, de a fegyver elkobzását mellőzte. Kérdésünkre Rékasi Csaba védője közölte, kérik az egyébként jogerős ítélet felülvizsgálatát.

Forrás: Zalai Hírlap