teveHatezer vadteve kilövését tervezik az ausztrál hatóságok az északi Outback térségben, mert a szárazság miatt agresszívvé vált állatok veszélyeztetik egy kis település lakóinak életét.
A fogyatkozó ivóvízkészletek után kutatnak

Az Északi Térség kormánya bejelentette, hogy a 350 lakosú Docker River lakóit hetek óta rettegésben tartják a vadtevék, amelyek a szárazság miatt naponta törnek be a településre ivóvízért. A kifejlett állatok több mint két méter magasak és kilencszáz kilósak lehetnek. "Docker River közösségét hatezer portyázó vad teve vette ostrom alá. Rendkívül veszélyes helyzet alakult ki, merőben szokatlan, és azonnali beavatkozást kíván" - szögezte le Rob Knight, a helyi kormány tagja.

A falut feldúló tevecsorda ivóvíz után kutatva összetörte a víztartályokat, kidöntötte a település kis repülőteréhez tartozó kifutó kerítését, s az állatok még a házak légkondicionáló berendezéséből is megpróbáltak vízhez jutni - sorolta a miniszter a károkat, és hangsúlyozta, hogy az elhullott állatok tetemei akár a vízellátást is megfertőzhetik.

Mészárlásra készülnek

A kormány forgatókönyve szerint a jövő héten helikopterekkel terelik majd a tevecsordát a falutól 15 kilométeres távolságra, ahol lelövik őket és a tetemeket otthagyják a sivatagban. A falunak egyúttal 49 ezer ausztrál dolláros (8 millió forint) segélyt is kiutalnak a károk helyreállítására.

Az Animals Australia országos állatvédő csoport szerint a tevék legyilkolása barbár terv, és inkább erősebb kerítésekkel kellene védekeznie a helyi lakosoknak. A tevék nem őshonosak Ausztráliában, az 1840-es években telepítették be őket a kontinensre, hogy a felfedezők rajtuk szelhessék át a sivatagos területeket.

Forrás: Dr. Info