nigériába repült két sas finnországbólKét finnországi állatkertből Nigériába került fiatal sast, vélhetően egy hímet és egy nőstényt talált két fiatal halász Taraba Államban, a Thaton in Karim-Lamido folyón. A hírt megerősítette Godwin Nyame, a mezőgazdasági és természeti erőforrások állami felügyelője is – olvasható az allafrica.com oldalon.

A kisebb madár akkor került csapdába, mikor halat próbált csenni egy halász hálójából.
Amikor a fiatalember észrevette a fémgyűrűbe vésett jelölést az aranyos színű madár lábán (egyedi kóddal ellátott fém lábgyűrűt viselt), azonnal jelentette az ügyet a helyi hatóságnak, s amikor a helyi mezőgazdasági és természeti erőforrásokért felelős megbízott jelentette az esetet az állami hivatalnak, a halászt a madárral további vizsgálódás végett Jalingoba, a fővárosba irányították.

Nyame, az állami felügyelő megvizsgálva a madarat megállapította, hogy a gyűrűn múzeum zoo L Helsinki Finnország olvasható, és a jelölés száma M58211.
A kód alapján a madár valószínűleg egy finnországi állatkertből szökött el. Nyame elmondta, hogy azonnal értesítették a szövetségi mezőgazdasági és vízgazdálkodási minisztérium állategészségügyi szolgálatát, s azt az utasítást kapták, hogy az állattól vett mintákat küldjék azonnali elemzésre az Országos Állategészségügyi  Kutatóintézetbe.
Időközben további híreket kaptak, hogy egy másik madarat is fogtak, ugyanazon a folyón. A hasonló jellemzőket viselő madár egy másik fiatal halász hálóján akadt fenn. Ugyanilyen laborvizsgálatok céljából utasították a terepi felügyelőiket, hogy ezt a madarat is vigyék Jalingoba. A vizsgálatok célja, hogy bizonyosságot nyerjen, miszerint a madarak emberre és madárra veszélyes vírust vagy más fertőző betegséget nem hordoznak.
Interneten próbálnak informálódni az állatkertről is.
Az Állami Állategészségügyi Szolgálat vezetője szerint ennek az esetnek sajátossága a madarak természete, fajtája. Bár a vonuló madarak megszokottak Afrika azon területén sasokat eddig még sohasem tapasztaltak azon a vidéken.

Forrás: ForestPress