természetfotóA Győrben tanuló csapodi Szabó Dániel gyakran járja az erdőket vadásztársaival, ám nem fegyvert szorongat a kezében, hanem egy digitális gépet.
A vadállatokat fényképező fiú a BBC Wildlife Magazine és a Londoni Természettudományi Múzeum közös nemzetközi pályázatán különdíjat kapott a „Szarvas hajnalban" című fotójára.
Október végén rendezték meg azt a nemzetközi fotóversenyt Londonban, melyre természetfotósok nevezhették be képeiket. A tizenhét éves Dániel  a Péterffy Sándor Evangélikus Oktatási Központ tanulója, idén jelentkezett először a versenyre, és küldte el 10 képét a versenybírák számára. A kategóriájában pedig rendkívül sikeresnek bizonyult, a zsűri egyik különdíját kapta meg különleges fotójáért.

- Én a természetből adódóan ismertem meg a fotózást, imádok vadászni, emellé párosult a fényképezés. Leginkább vadállatokat, azon belül pedig a nagyobb vadfajokat fényképezem. A győztes képem hajnalban készült, épp kelt fel a nap, és az ösvényen egy szarvas haladt keresztül. Szembenézett velem, ezt a pillanatot kaptam el, ami aztán különdíjat ért - mesélte Szabó Dániel, aki már tíz éve foglalkozik a fotózással. A csapodi fiatalnak azonban nincs könnyű dolga a vadászatok során, nem mindig hozza úgy a szerencse, hogy aktív a vadmozgás. Mivel általában minden vadnak megvan a mozgástere, így a fotós egyáltalán nem pihen meg a bokrok mélyén, hanem utánamegy a vadnak és megpróbál közel kerülni hozzá.
- Van olyan éjjel, amikor, több száz kép is sikerül, de ez nagyon ritka. Egy tükörreflexes digitális géppel fotózok, nagyon ragaszkodom hozza, a természet fotózására van kitalálva - tette hozzá Dániel, aki az érettségi után erdészmérnöknek szeretne tovább tanulni.

A győri fiú mellett egyébként a szolnoki, tapasztalt búvár-természetfotós, Selmeczi Dániel is díjat kapott Londonban a világ legtekintélyesebb természetfotó-pályázatán.

Forrás: Kisalföld