vadludakMinden eddiginél többen, mintegy 12 ezren látogattak el szombaton a tatai Öreg-tó partjára, hogy részesei legyenek annak az országos természetvédelmi fesztiválnak, amit a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület, az MME Komárom-Esztergom Megyei Csoportja és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság közösen szervezett.
 Pedig az időjárás nem fogadta kegyeibe sem a szervezőket, sem az érdeklődőket, hiszen kora reggel a köd, később pedig az egyre inkább eleredő eső nehezítette a madarak megfigyelését. Ennek ellenére a vadludak reggeli kihúzását már közel két ezer ember tekintette meg. A szakemberek által mintegy húszezerre becsült vadlúd, közöttük 3 példány vörösnyakú lúd kirepülését követően az ünnepélyes megnyitóval hivatalosan is megkezdődött a IX. Tatai Vadlúd Sokadalom.
 A nap folyamán számos érdekes program, izgalmas előadás, és látványos bemutató várta a kilátogatókat, akik folyamatosan érkeztek az ország minden pontjáról, és sokan jöttek még külföldről is.
 Aztán a délután minden előzetes várakozást felülmúlt. Elállt az eső, kisütött a Nap, hogy ebben a gyönyörű időben, immár igazi fesztiválhangulatban kezdődjön meg a vadludak behúzása. Nem is kellett sokáig várni. Már délután négytől folyamatosan érkeztek a tóra a vadludak csapatai. Aki látta, soha nem felejti el az élményt! Az vöröslő naplementében a tóra beözönlő mintegy húszonöt ezer madár látványában gyönyörködhettek a tóparton nézelődők, akik távcsövekkel, teleszkópokkal felszerelkezve lesték, vagy akár szabad szemmel figyelték a vadludakat. És a vadludak jöttek minden irányból! Volt olyan pillanata a behúzásnak, amikor egyszerre 12 ezer vadlúd érkezett a tó fölé. Fantasztikus volt a látvány és fantasztikus a hangulat. És Tata mindnenkit visszavár!
 Jövőre már a jubileumi, a X. Tatai Vadlúd Sokadalommal vár mindenkit Tata és a tatai Öreg-tó! 
 Mindenkit szeretettel vár a X. Tatai Vadlúd Sokadalom!

Forrás: ForestPress