fegyvertartaási engedélyEurópai mércével mérve szigorúak a fegyvertartás hazai szabályai.
Így is van, aki szerint minden engedély kiadását pszichológiai vizsgálathoz kellene kötni. A pécsi egyetemen egy 19 éves hallgató lelőtte 23 éves társát, három másik embert pedig súlyosan életveszélyesen megsebesített. Sportfegyver viselésére volt engedélye. Ennek kapcsán kérdeztük dr. Kovács Zoltán rendészeti igazgatót a fegyvertartás legfontosabb szabályairól. Az engedélyt a rendőrség adja ki. Az előírások betartását, mint például a tárolásra vonatkozót, ellenőrzik. Minden engedélyt és minden legálisan tartott fegyvert nyilvántartanak. Utóbbiakat rendszeresen műszaki vizsgára kell vinni. A vadászoknak igazolniuk kell orvosi alkalmasságukat és mind a sörétes, mind pedig a golyós fegyvereikhez vadászvizsgát kell tenniük. Néhány munkakör, foglalkozás és tevékenység gyakorlóinak lehetőségük van arra, hogy önvédelmi célból kiadott maroklőfegyvert hordhassanak maguknál. Az engedély feltételként az érintetteknek bizonyítania kell, hogy testi épségük veszélyben van. Szükséges még a háziorvosnál beszerezhető, egészségügyi alkalmassági igazolás. E mellett elméleti és gyakorlati fegyverismereti vizsgát is kell tenni. Ilyen önvédelmi fegyverrel valamivel több mint kétszázan rendelkeznek a megyében.

A sportcélú fegyverek tartásának engedélyezéséhez egyesületi tagság és a minősítő versenyeken való részvétel a feltétel, az orvosi, majd évente a sportorvosi igazolás mellett. Tolna megyében összesen 17 embernek van ilyen engedélye. A jogszabály nem tiltja, hogy a sportlövők a fegyvert maguknál tartsák, de közterületen nyíltan nem viselhetik. Tokban kell tartani és a lőszertől elkülönítve. A Bonyhádi Sportlövész Klub tagjai közül senkinek sincs engedélye arra, hogy otthon tartsa a fegyverét, mondta Dobondi István elnök. A puskákat csak az erre jogosul néhány ember viheti ki a lőtérre, ahol felügyelet mellett azok a klubtagok is használhatják, akik még nem szerezték meg a minősítést. Véleménye szerint nem lenne értelme tovább szigorítani a fegyvertartás feltételeit és a sportlövőktől is megkövetelni a pszichológiai vizsgálatot, hiszen az utóbbi 30 évben nem fordult elő a pécsihez hasonló eset. Kérdésünkre elmondta, volt rá példa, hogy ők nem vették fel azt jelentkezőt tagnak, akire megítélésük szerint nem lehetett volna lőfegyvert bízni. Hozzátette, egyébként Németországban, Hollandiában, Belgiumban, Csehországban például sokkal liberálisabban a szabályok.

Nem vihetik haza a fegyveres szolgálatot ellátó biztonsági őrök a fegyverüket, mondta Pataki Rezső a megyei vagyonvédelmi kamara elnöke. Egyrészt, mert az engedély birtokosa a vagyonvédelmi cég, másrész meg szolgálati fegyverről van szó, amit az arra jogosultak csak munka közben viselhetnek. A testőrök például mozognak a védett személyekkel, de szolgálat után nekik is le kell adniuk. Túlzottan is szigorúak hazánkban a fegyvertartás szabályai vélekedik Pataki Rezső, mégis vannak lyukak a szabályozásban. Ilyen például, hogy a rendszeres pszichológiai vizsgálat csak azoknak kötelező akik foglalkozásszerűen használnak fegyvert. Ugyanakkor a szigor csak a legálisan tartott pisztolyokra, puskákra vonatkozik, az illegális fegyverkereskedelem ellen többet kellene tenni. Nemcsak úgynevezett marok lőfegyvert, hanem géppisztolyt, gépkarabélyt is záros határidőn belül be lehet szerezni a feketepiacon. Legális fegyverrel nem bűnöznek Nagyon ritkán fordul elő, hogy legálisan tartott fegyverrel bűncselekményt követnének el, válaszolta kérdésünkre dr. Soczó László megyei rendőrfőkapitány. Ezek is inkább gondatlanságból elkövetett, úgynevezett vadászbalesetek. Emberemlékezet óta nem fordult elő, hogy például raboltak volna engedéllyel tartott fegyverrel a megyében. Ugyanakkor évente lebukik egy-egy orvvadász csoport, akik általában átalakított puskákat használnak. A fegyver olyan, mint a kábítószer, ha van rá kereslet, akkor megjelenik a kínálat is, vélekedik a főkapitány.

Forrás: Tolnai Népújság