őzEgy reprezentatív felmérésből kiderült, hogy a vidéken élők sokkal inkább elfogadják a vadászokat és a vadászatot, mint a városokban élők.

A városiak sokkal jobban sajnálják az őzikéket, és kevésbé tudják, hogy a vadászatnak milyen fontos ökológiai egyensúlymegtartó szerepe van. A vizsgálat végeredménye meglepő volt számunkra – mondta Farkas László Márton, az Országos Magyar Vadászkamara Heves megyei területi szervezetének elnöke azon a pénteki szakmai fórumon, melynek az erdő- és vadgazdálkodás volt a témája.
A gyöngyösi Károly Róbert Főiskolán megrendezett tanácskozáson is bebizonyosodott: szükség van arra, hogy a vadászok beavatkozzanak a természet életébe a fenntartható fejlődés érdekében. Tíz évre előre meghatározott ütemtervekben rögzítik, hogy mely vadfajokból mennyi állatot kell elejteni ahhoz, hogy ne legyen túlszaporodás.
A Mátrában például a vaddisznóból van a legtöbb példány, ám – természetvédelmi okokból – a betelepített fajként itt élő muflonok számát is vissza kell szorítani, mert életmódjukkal károsítják a védett sziklagyepeket.

Forrás: HEOL