vaddisznó etetésKarcag | Ismét milliós vesztesége lesz a karcagi Nagykun Vadásztársaságnak a gyengébb minőségű trófeák miatt. A forró, száraz nyár a vadállomány téli takarmányának előteremtését is megnehezítette.
— Bár több mint száz éve mindent megteszünk a karcagi határban a vadállományért, az időjárásnak nagyon ki vagyunk szolgáltatva — kezdte Hubai Imre Csaba, a társaság elnöke. — Munkánkat több országos díjjal is elismerték már, s augusztusban a megyei vadásznapot is mi rendezhettük meg a múzeumparkban, nagy sikerrel. Tavalyhoz képest idén 1030-ra nőtt az őzállományunk. Jó genetikai értéket mutat a törzsállomány. A trófeaarányt tekintve: arany 12-15 százalék, ezüst 15-16 százalék és bronz 18 százalékot jelent.

Sajnos a szélsőséges időjárás miatt a trófeák súlya nem érte el az előző évekét, ez pedig több milliós bevételkiesést jelentett. A száraz, meleg időjárás miatt sokkal több természetes táplálékot juttattunk ki a területre az állománynak kukoricából, lucernából, zabból és őztápból, ami újabb több milliós kiadás volt.
A mezei nyúl évek óta 3000 körüli területünkön, az állomány kímélése miatt régóta nincs élőnyúl-befogásunk. A fácánállományt idén megnöveltük, 6000 darab fácán nevelésével. Egy részét értékesítettük a többi kikerült a területre. A 135 fős fogolyhoz négyszázat vásároltunk, melynek 40 százaléka került kilövésre. A területen ezen kívül vadkacsa, vadliba és vaddisznó is van. A karcagi határ ezek nélkül a vadak nélkül sokkal szegényebb lenne, ezért is fontos a gondos etetésük, gondozásuk.
— Sikerült-e megtermelni télire a szükséges takarmányt?
— A mintegy 250 hektár vadföld megművelése a nagy szárazság miatt nem volt egyszerű, de igyekeztünk víztakarékos talajművelést folytatni. A terület megművelésében részt vettek vadászaink is. A nyári, őszi betakarítás melléktermékeit — búzaocsú, napraforgóocsú — táplálékkiegészítőként a vadállomány számára visszajuttattuk. A vadásztársaságnál ügyelünk arra, hogy a szűkös anyagi helyzetben is mindig legyen takarmányra pénz — vette át a szót Szabó Pál fővadász. A téli etetésre felkészültünk, folyamatosan juttatunk ki takarmányt az etetőkbe. Ha nagy tél lesz, mintegy 50-60 tonna szálas takarmányt, 60 tonna szemes terményt és 26 tonna vadtápot etetünk meg, ami mintegy 8 millió forint kiadást jelent. A gondos etetés a vadak áttelelése érdekében is nagyon fontos.
— A vadászok feladata a nemzeti értékeket képviselő vadállomány védelme, az állományi arányok megtartása és a tenyészérték magas színvonalú biztosítása is. Ehhez a magas szintű szaktudás társaságunknál adott, hivatásos vadászaink jól felkészült szakemberek. Tagjaink között pedig vannak 70- 80 évesek, akik szakmai tapasztalataikat megosztják a fiatalokkal — mondta Hubai Imre Csaba. Szerinte a vadászutánpótlás-nevelést nem lehet elég korán elkezdeni, ezért a helyi óvodákkal és iskolákkal felvették a kapcsolatot. A gyerekek év közben kilátogatnak a fácánneveldébe és a vadgazdálkodással ismerkednek. Keretbe!
Elismerés a társaság elnökének
— Elhivatottság kell a munkához a vadásztársaságnál és a mezőgazdaságban is — vallja Hubai Imre Csaba, aki a közelmúltban a FAO, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet bronz medálját vehette át. — Nagyon örülök az elismerésnek, megtiszteltetés számomra. A gazdálkodás nagyon felelősségteljes munka, az határozza meg az ország és a szűkebb környezetünk jövőjét. A társaságnál is arra törekszem, hogy az elődöktől átvett állományt úgy gondozzuk, hogy minőségét, mennyiségét megőrizve tudjuk átadni az utódoknak.

Forrás: Szoljon