hajtóvadászatHarmadik negyedébe ért a márciustól jövő február végéig tartó vadászati év.
A kiugró vadászszezonok közül kettőn túl vannak a társaságok, most jellemzően a vaddisznó hajtóvadászatok és a nagyvad terelővadászatok folynak.

Mi jellemzi a zalai vadászok idei évét, milyen tervet kell teljesíteni a megyénkben működő 51 vadászatra jogosult társaságnak? Ez iránt érdeklődtünk Lázár Attilától, a Zala Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal vadászati osztályvezetőjétől. A vadászati év eddigi két jelentős, szezonális időszaka az április közepétől augusztus közepéig tartó őzbak szezon volt, továbbá a szeptemberre tehető szarvasbőgés időszaka, amely gazdasági szempontból is a legjelentősebb tényező a társaságoknál.
 
 - Az év egyik csúcspontjának számító őzbakszezont le is zártuk. A szeptember végéig tartó időszakban 1750 őzbak trófeát hoztak be a vadászok trófea bírálatra, aranyérmes sajnos nem volt közöttük, de Zala megyében kevésbé jellemző az aranyérmes őzbak mondja Lázár Attila. - Az 1750 őzbak közül 33 trófea ért el érmes minősítést, ami csupán két százalék. A vadászterületek gímszarvasbikából eddig 750-et bíráltattak el, amelyek közül 400 lett érmes, közel a fele, ezek az eltérő arányok is mutatják a gímszarvasállománynak a megyében betöltött dominanciáját.

A megyében vadászatra jogosultak összesített terveiben természetesen sokkal nagyobb számok szerepelnek, s az eddig elejtett vadmennyiség is jóval nagyobb, de év közben csak a trófeabírálatok számát jegyzik a hivatalban. Mint a vadászati osztályvezető elmondta, Zala megyében a vadászati év végéig, azaz jövő február 28-ig összesen 4100 gímszarvast, 9600 vaddisznót, 5300 őzet, 100 dámszarvast és 50 muflont lehet elejteni.

Arra a kérdésünkre, hogy mennyire nehéz ezt a tervet teljesíteni, az osztályvezető elmondta, évek óta hasonló nagyságú a feladat, nem feszített a terv.
- A vaddisznó lövések száma láthatólag jóval nagyobb, aminek az a magyarázata, hogy nagy az állományuk, szapora vad, rendkívül jól alkalmazkodik, és egyre több fordul elő belőlük a lakott területek közelében zártkertekben, ahol nem szabad vadászni. Mindemellett a legtöbb gazdasági kárt a vaddisznó okozza. A kocák február-áprilisi tilalmi időszakán kívül egész évben lehet lőni vaddisznóra - tette hozzá.

A jelen időszakról, azaz november-december-januárról Lázár Attila közölte, elsősorban a vaddisznó hajtóvadászatok, valamint a nagyvad terelővadászatok folynak. Ebben az időszakban a selejt gímszarvasbikákat és a tarvadat, azaz a gímszarvastehenet, -ünőt, és a gímszarvasborjút vadásszák. A két fajta vadászati mód közötti fő különbségről a szakember magyarázatként elmondta, hogy hajtóvadászat a hajtókkal egy nagy létszámú vadászat, melynek során szabad használni hajtókutyákat is, míg terelő vadászaton ez tiltott. Egyébként mindkét vadászati mód lényege a nagyvad állománycsökkentésének elősegítése, s mint megjegyezte, a terelő vadászatokon még nagy lehetőség van bikák kivételével a tervbe vett gímszarvas tarvad mennyiség elejtésére.

A zalakarosi Kis-Balaton Vadásztársaságnál tegnap eredményes társas vadászatot tartottak.
- Novemberben kezdtük ezt a sort, akkor főleg fácánvadászatokat rendeztünk a tagjaink számára, most tartottuk az első nagyvad terelővadászatot svájci bérvadászok részére  kezdi Perjési Tamás, a társaság fővadásza.
Mint a vadászat befejeztével elmondta, elégedettek az eredménnyel, hiszen a nap folyamán két őzgidát, két szarvas és négy vaddisznó esett.

A fővadász az idei terveik kapcsán elmondta: Gímszarvasbikából 28-at kellene elejtenünk, ennek körülbelül a fele teljesült eddig, ami részben a gyenge bőgési időszaknak tudható, nem sikerült a vendégekkel meglövetnünk azokat a bikákat, amelyeket mi gondoltunk. Most már csak a kisebb, hibás trófeájú, selejt bikákat lőhetjük. Vaddisznóból idén a tavaszi vadkárelhárító vadászatok során sokat ejtettünk, május végére már közelítettük a száz darabos terítéket, ami kivételesnek számít. Ezzel jelentősen csökkentettük a vadkárokat is.

A fővadász érdeklődésünkre elmondta, a szarvasbika-vadászat eddigi sikertelenségének másik oka az, hogy a válság miatt négy vadászcsoport lemondta a vadászatot, amit megérez anyagilag a társaság. Mint érdeklődésünkre elmondta, a kiesés ellenére a tagság eddigi munkájával sikerül gazdaságilag is biztosítani az évet, amelyet a jövő héttől egyéni vadászatokkal folytatnak.

Mint a vadászati osztályvezető elmondta, a vadászat területén idén jelentős kieséseket okoz a gazdasági válság. Sok vendégvadász, és csoportok mondták vissza a tervbe vett vadászatot. A külföldiek a felesleges pénzüket fordították e szenvedélyükre, de felesleges pénzből idén kevesebb van.

Forrás: Zalai Hírlap