nyírerdő egyeztetés a rendőrséggelA Nyírerdő Zrt. és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság vezetői december 8-án Lónyán találkoztak, hogy a téli időszak közös feladatairól egyeztessenek.

 Ilyenkor leginkább a falopások elleni fellépés ad munkát a hatóságoknak, de az orvvadászat, a természetkárosítás, vagy az erdei parkok rongálása is ide tartozik.
A vezetők az együttműködési megállapodás aktualizálása mellett döntöttek, hiszen a rendőrség és határőrség integrációja óta nem újították meg a dokumentumot. A két szervezet ennek ellenére jelenleg is tud eredményesen együtt dolgozni.

A megbeszélés napján a Nyíregyházi Rendőrkapitányság három napkori férfit vett szabálysértési őrizetbe, miután a körzeti megbízottak a Nyírerdő Zrt. nagykállói területén érték őket falopáson. A gyanú szerint a tolvajok 350 kg gallyat tulajdonítottak el, 6500 Ft értékben. Ugyanekkor a Nagyhalászi Rendőrőrs is őrizetbe vett egy 53 éves férfit, akinek házánál állampolgári bejelentés alapján 300 kg aznap illegálisan kivágott akácfát foglaltak le.

December 9-én „Fehér Akác” névvel tart közös bűnmegelőzési ellenőrzést a Nyírbátori Rendőrkapitányság nyírlugosi őrse és a helyi erdészet. A térségben szervezett akció elsősorban a falopások, illetve erdőrendészeti szabálysértések megelőzését és felderítését tűzte célul.

A „Fehér Akác” akció céljai és feladatai

Erdészeti ellenőrzéssel kapcsolatosan:
Az ellenőrzés alá vont területen a szállított fa tulajdonjogának, ellenőrzése, megállapítása. A kísérő okmányok (szállítólevél, számla, fuvarlevél) ellenőrzése. Az igazolt fa minőségének, mennyiségének ellenőrzése.
A fakitermelés jogszerűségének, szakszerűségének az ellenőrzése. A munkavégzést tervszerűen, a szükséges vágási engedélyek birtokában végzik-e. Bérmunka végzése esetében, a munka jogszerűségének ellenőrzése, hogy a megbízás a jogosulttól származik-e (tulajdonos, kezelő, vagy szakirányító volt a megbízó).
Erdőben okozott kárral kapcsolatban megállapítható-e rongálás, tiltott legeltetés, szemetelés, vagy illegális hulladék elhelyezés.
Mezőrendészeti és erdőrendészeti szabálysértések feltárása. Vagyonbiztonsági ellenőrzés. Mezőgazdasági termények, termékek betakarításával kapcsolatos ellenőrzések végrehajtása. Másnak a tulajdonában okozott kár feltárása, a más földjén történő átjárással, áthaladással, esetleges taposással.

Vadászati ellenőrzéssel kapcsolatosan:
A vadászat jogszerűségének ellenőrzése, az orvvadászat kiszűrése, megelőzése, felderítése. Az esetlegesen szállított vad szabályszerűségének, tulajdonjogának megállapítása Az ellenőrzés alá vont engedélyes részéről a fegyvertartás, tárolás, szállítás szabályainak megtartása. Vadgazdálkodási létesítményekben okozott kár megelőzése. Jogosulatlan vadászat, tiltott vadászati módok feltárása.

Általános rendőri feladatok:

A vagyon- és a közlekedésbiztonság megőrzése, a közlekedési morál javítása, a közrend és a közbiztonság fenntartása. A téli közlekedési viszonyokra történő átállás ellenőrzése. A személy és áruszállítással kapcsolatos szabályok betartása. Passzív biztonsági eszközök használatának ellenőrzése. A körözési nyilvántartásokban történő ellenőrzés. A lakosság nyugalmának, biztonságérzetének növelése. Ittas járművezetők kiszűrése. A határon átnyúló bűnözés megakadályozása, határsértő cselekmények megelőzése.

Forrás: Szabolcs Online