erdász, vadász bor és pálinkaversenyMátrafüred | Egyre népszerűbb az észak-magyarországi régió erdészeinek és vadászainak bor- és pálinkaversenye.
- Csak nekünk fontos a magyar bor, a hárommillió hektó hazai termés döntő része a belföldi piacon fogy el. A versennyel meg lehet szólítani azokat is, akiket eddig nem érintett meg a magyar borkultúra – jegyezte meg Löffler Péter gyöngyösi borász a régiós erdész-vadász bor- és pálinkaverseny beharangozó mátrafüredi sajtótájékoztatóján.

Farkas László Márton, a megyei vadászkamara elnöke arról beszélt: az italok megméretése és a hozzá kapcsolódó vadételfőző verseny kiváló alkalom, hogy a vadászok a civilek felé nyitva javítsanak a szakma megítélésén.

Dr. Vasas Joachim, a házigazda Mátra Szakképző Iskola igazgatója azt hangsúlyozta: a diákok is minden évben aktívan részt vesznek a verseny szervezésében és lebonyolításában, s ezzel számos gyakorlati ismeretre tesznek szert, így a szakmai és idegenforgalmi célok mellett az oktatást is segíti az immár ötödik évébe lépő verseny. Fontos együttműködésként méltatta, hogy már hagyományosan társszervezői a programnak a három megye vadászkamarái, valamint a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola.

A nevezés feltételei

A borokat és a pálinkákat a nemzetközi versenyek bírálati szempontjai szerint rangsorolják majd, de - mivel a program nyitott - szeretnék a termelők és fogyasztók gasztronómiai igényeit, ajánlásait is figyelembe venni. Így a bírálók azt is keresik mely borok és pálinkák a leginkább illőek a szarvasból, az őzből, a vaddisznóból, nyúlból, fácánból készített ételek mellé.

A kategóriák legkiválóbb termékeinek tulajdonosai, ezen készletük meglétéig, jogosultak a rendezvény emblémájának használatára - aminek egyébként egyre nagyobb presztízse van.

Januárban várják a mintákat

A versenyen való részvétel díjtalan. Nevezni lehet saját termelésű borokkal és valódi gyümölcs alapanyagból készült bérfőzetű pálinkákkal, párlatokkal. Az „ágyas pálinkák”, a gyümölcs ágyon kívül egyéb anyagot (cukrot, színezéket, aromát) nem tartalmazhatnak, és külön kategóriában indulhatnak. Ugyanebben a kategóriában indulhatnak az érlelt, illetve ópálinkák is. Egyéb ízesített párlatok, likőrök a pálinka törvény értelmében csak szeszesitalnak számítanak, így a pálinkaversenyen nem indulhatnak.

A borokat vörös, fehér és rozé, illetve édes, félédes, félszáraz és száraz kategóriákban bírálják majd, a nevezéshez fajtánként 4 darab 0,7 literes palacknyi mintát kell leadni. Kivéve a különleges minőségű borokat, amelyekből három palackot kérnek.

A pálinkákból két félliteres minta szükséges a nevezéshez, ezeket tiszta gyümölcs, szőlő és törköly, bor és seprő párlata, továbbá különleges ágyas és érlelt ópálinka kategóriákban mérik majd össze a szakavatott ítészek.

A mintákat 2010 január 25. és február 2. között lehet leadni a Mátra Szakképző Intézetben (Mátrafüred, Erdész u. 11.). Ugyanitt további felvilágosítást is adnak a szervezők a 37/520-250-es telefonszámon.

A bor- és pálinkaversenyt 2010. február 4-én rendezik meg a Mátra Szakképző Intézetben, a hozzá kapcsolódó vadételfőző versenyt pedig február 12-én ugyanott. Ez utóbbi versenyre február 2-ig nevezhetnek a csapatok. Ugyancsak február 12-én lesz mindkét verseny eredményhirdetése. Ami után természetesen minden "versenymunkát" meg is lehet kóstolni.

Forrás: HEOL