vadbalesetAz idei ősz sem múlt el az utakra tévedő vadak okozta közlekedési balesetek nélkül. Ezek többsége a nagy forgalmú, a nagyobb haladási sebességet biztosító főutakon történt.

A vadbalesetek bekövetkeztének lehetőségére, illetve a téli időszakban jelentkező egyéb veszélyforrásokra hívták fel a Nagykanizsai Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának munkatársai az autósok figyelmét annak az akciónak a keretében, melyet tegnap a 74-es főút korpavári szakaszán tartottak a Nagykanizsai Városi Baleset-megelőzési Bizottság támogatásával. Egyúttal mindenkinek egy kocsira szerelhető vadriasztó sípot is ajándékoztak.

- Nekem szerencsére még soha nem volt dolgom vadakkal, de egy ismerősöm elé már ugrott szarvas - így Vas Zsolt, akit az akció keretében ellenőriztek, majd egy autóra szerelhető vadriasztó síppal meg is ajándékoztak a rendőrök. - Totálkáros lett a kocsija, úgyhogy nem tagadom, örülök most annak, hogy a rendőröktől megtudtam, hogy van ilyen riasztó síp.

- Egervár és Zalaegerszeg között ugrott egy haverom elé őz, csúnyán összetörte a gépkocsit - hallottuk Molnár Lászlótól. - Sőt, azóta meg is ismétlődött az eset. Tudom tehát, hogy figyelni kell...

A kanizsai közlekedési rendőrök több tucat gépjárművet állítottak meg az akció keretében. No persze nem csak azért, hogy megajándékozzák őket egy vadriasztó síppal - mindegyiküket alaposan ellenőrizték is, és ha szabálytalanságot észleltek, megtették a szükséges intézkedéseket.

- Zala az ország egyik vadban leginkább bővelkedő megyéje, elkerülhetetlen tehát, hogy néha ne tévedjen őz, szarvas, vaddisznó a közutakra - magyarázta Kulik Károly őrnagy, a nagykanizsai rendőrkapitányság közlekedési osztályvezetője. - Idén ősszel kapitányságunk illetékességi területéről 14 vadbalesetet jelentettek. A jelzések fele a 74-es főútról érkezett, abból 5 a Korpavár környékén húzódó, mintegy 4 kilométeres szakaszról. Ezért ítéltük fontosnak, hogy egy akció keretében felhívjuk a járművezetők figyelmét a vadveszélyre.

Forrás: Zalai Hírlap